Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihočeský kraj očekává propad v příjmech téměř miliardu korun

Jihočeský kraj očekává propad v letošních příjmech téměř miliardu korun. Způsobí to pokles sdílených daní, z nichž kvůli opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru získá kraj méně. Ztrátu chce pokrýt z rezerv a neplánuje zásadní omezení investic.

Jihočeský kraj původně plánoval na letošní rok příjmy 19,1 miliardy a výdaje 19,9 miliardy korun. Kvůli aktuální ekonomické situaci v zemi však budou krajští zastupitelé tento měsíc jednat o nové podobě rozpočtu.

„Jen zatím nikdo neví, jestli ještě do konce roku nenastane nějaký další pokles příjmů, na který bychom museli nově reagovat," uvedl náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák.

V současné době ale stále platí, že kraj chce letos uvolnit 4,1 miliardy korun na kapitálové investice. Je to přibližně o 200 milionů korun meziročně více. Například jen na výstavbu a opravu silnic pro letošní rok kraj uvolní miliardu korun.

Při sestavování rozpočtu kraj předpokládal, že z daní letos získá 6,7 miliardy korun. Ale realita bude kvůli koronaviru jiná. Novák dodal, že červnové zasedání zastupitelstva bývá spojené i s bodem o hospodaření kraje. Pravidelně na něm zaznívá zpráva o konečném účtu za předchozí rok. „Letos tedy kromě toho budeme řešit i úpravu současného rozpočtu," uvedl.

Jihočeští zastupitelé se sejdou 25. června. Novák dodal, že krajský úřad už omezil některé výdaje a snížil tak částku na chod přibližně o 200 milionů korun. Zrušil některé projekty a odložil například i nákupy aut.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, správa, příjmy, koronavirus, pandemie covidu-19, Jaromír Novák, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj očekává propad v příjmech téměř miliardu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.