Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava točny v Krumlově potrvá deset měsíců. Vyjde na 24 milionů korun

Jihočeské divadlo začalo tento týden opravovat otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Rekonstrukce potrvá do března příštího roku a podle odhadů bude stát zhruba 24 milionů korun bez daně. Opravovat se bude kovová konstrukce a elektroinstalace.

Podle původních plánů se mělo otáčivé hlediště ooravovat až v příštím roce. Kvůli nejasné situaci kolem koronaviru ale divadlo letošní sezonu zrušilo a bylo rozhodnuto o tom, že se scéna začne opravovat letos. „Zahájíme nutné opravy za 24 milionů korun tak, aby nebyl ohrožen divadelní provoz v roce 2021," uvedl na začátku náměstek primátora Juraj Thoma.

„Bylo velmi dobré rozhodnutí zrušit sezonu na otáčivém hledišti a věnovat ji opravě, protože se ukázalo, že oprava bude technologicky náročná a nevešla by se mezi dvě sezony. Nám by jinak nezbývalo než odehrát tuto sezonu a obětovat sezonu příští, nebo sezonu za dva roky. A vzhledem k tomu, že máme s památkáři smlouvu na tři roky, tak čím dřív se to udělá, tím líp, aby se investice mohla vrátit. Navíc máme letos možnost kompenzací kvůli koronaviru. Myslím si, že je to rozhodnutí s péčí řádného hospodáře," řekl ke zrušené sezoně ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Divák změnu nepozná

První fáze prací, ve které budou dělníci z hlediště odstraňovat sedačky a beton, potrvá měsíc a 20 dní. Potom projektant vytvoří přesný plán oprav. „Firma musí nejdřív otáčivé hlediště odstrojit. Zmizí sedačky, betonové části, opláštění," popsal Průdek. Až poté bude jasné, kde a nakolik je ocelová nosná konstrukce poškozená.

Divák přitom po dokončení oprav změnu nepozná. Díky nové elektroinstalaci ale zmizí občasné výpadky světel a zvuku, které řešili divadelní technici. Od dubna příštího roku by měla začít točna fungovat v testovacím režimu, o měsíc později by zde mohli začít zkoušet herci.

V červenci navíc začnou památkáři opravovat přilehlý letohrádek Bellarie, jehož rekonstrukce za 50 milionů korun potrvá do roku 2022.

Nynější točna je v provozu od roku 1994, vyrobila ji firma Škoda Plzeň. Vejde se na ni 644 diváků, váží 650 tun, pohánějí ji čtyři elektromotory.

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky Otáčivé hlediště, divadlo, Český Krumlov, hlediště, oprava, Jihočeské divadlo, Juraj Thoma, Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava točny v Krumlově potrvá deset měsíců. Vyjde na 24 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.