Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách ubylo za první čtvrtletí 675 obyvatel

V Jihočeském kraji v letošním prvním čtvrtletí ubylo 675 obyvatel, což znamená, v regionu k 31. březnu žilo 643 408 lidí. Za úbytkem je hlavně to, že se lidé stěhovali pryč. Jinak v kraji více lidí zemřelo, než se narodilo. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí letošního nepatrně zvýšil, a to o 425 na 10,694 milionu lidí. Za přírůstkem je hlavně migrace.

Jihočeský kraj je nyní v pořadí podle počtu obyvatel šestý v republice. Více lidí žije v Praze, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Nejlidnatější jsou střední Čechy, kde statistici evidují přes 1,38 milionu obyvatel.

V Jihočeském kraji se letos od ledna do konce března narodilo 1556 dětí, což bylo o 64 méně než v prvním čtvrtletí loni. Naopak meziročně mírně stoupla úmrtnost. Loni zemřelo v kraji za první tři měsíce 1853 obyvatel, letos jich bylo 1907.

Nejvíc dětí se v kraji narodilo na Českobudějovicku, a to 507. Je to o osm víc než v loňském prvním čtvrtletí. Zároveň na Českobudějovicku nejvíce lidí zemřelo, jednalo se o 534 lidí.

Do Jihočeského kraje se od ledna do března přistěhovalo 1698 lidí, což je o 233 méně než loni. Region za první tři měsíce opustilo 2022 obyvatel. Největší migrační pohyb byl patrný na Českobudějovicku, kam se přistěhovalo 863 lidí, 838 se jich naopak odstěhovalo.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, obyvatelstvo, Český statistický úřad, Česko, okres České Budějovice, Středočeský kraj, Praha, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách ubylo za první čtvrtletí 675 obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.