Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspekce životního prostředí loni uložila na jihu Čech pokuty za 12 milionů. Nejvyšší padla za kůrovce

Pokuty za 12 milionů korun udělila v loňském roce Česká inspekce životního prostředí na jihu Čech. Pokutou potrestali inspektoři přes 220 přestupků. Nejvyšší částku zaplatila firma, která na Českobudějovicku podle ČIŽP neudělala dostatečná opatření, aby zabránila šíření kůrovce. Zaplatit musela čtyři miliony korun.

Pokutu udělila Česká inspekce životního prostředí na jihu Čech v celkem 229 případech. Dohromady tak vybrala na pokutách přes 12 milionů korun. Nejvyšší sankci dostala firma H - Agrana za to, že neudělala dostatečná opatření proti šíření kůrovce na Českobudějovicku. 

„Společnost umožnila dokončení vývoje nové generace kalamitních škůdců na napadených stromech. Brouci vylétli a rozšířili se do okolních lesních porostů ve vlastnictví této firmy i v majetku jiných osob. Došlo tak k ohrožení dalších lesních majetků, kde bude opět nutné napadené stromy kácet. Vzniknou nové holiny a zbylé lesy budou oslabeny vůči dalším škodlivým činitelům, jako jsou například vítr, námraza či teplotní a srážkové extrémy. Rozsah napadení v této lokalitě nemá v Jihočeském kraji obdoby,“ uvedl před časem Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Za nedostatečná opatření proti kůrovci dostala firma na Českobudějovicku pokutu čtyři miliony korun

Čtyřmilionovou pokutu musí zaplatit budějcká společnost H – Agrana, která podle České inspekce životního prostředí neprováděla včasná a dostatečná opatření proti šíření kůrovců v lesích, které vlastní v Červeném Újezdci, Hosíně a na Borku....

Druhou nejvyšší pokurou v kraji byla částka půl milionu korun, kterou dostala společnost AVE CZ Odpadové hospodářství. Podle inspektorů firma porušila ohlašovací povinnosti a nevytvářela finanční rezervy za veškeré odpady uložené na skládku v Jindřichově Hradci.

Třetí nejvyšší pokutou bylo 290 tisíc korun pro provozovatele společnosti SLR - CZECHIA za porušení zákona o ochraně ovzduší.

Štítky Jihočeský kraj, Česká inspekce životního prostředí, pokuty, Česko, kůrovci, okres České Budějovice, AVE CZ odpadové hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce životního prostředí loni uložila na jihu Čech pokuty za 12 milionů. Nejvyšší padla za kůrovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.