Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Solnice a zámek v Kolodějích nad Lužnicí jsou nominovány na Cenu Národního památkového ústavu

Budějcká Solnice má možnost získat další cenu. Tentokrát je nominována na Cenu Národního památkového ústavu. Stejnou nominaci má i zámek v Kolodějích nad Lužnicí. Lidé svého favorita mohou podpořit prostřednictvím internetového hlasování do poloviny srpna.

Za Jihočeský kraj byla v kategorii Obnova památky nominována obnova Solnice, která se může pyšnit titulem Památka roku. Tu získala 18. července. Objekt ale zabojuje i o Interiér roku. Slavnostní vyhlášení poslední jmenované nominace proběhne na podzim. Zda si Solnice na své konto připíše i cenu Národního památkového ústavu se rozhodne v polovině října.

Budova solnice slouží jako multifunkční čtyřpatrová budova s restaurací pro veřejnost, uzavřeným salónkem pro soukromé akce a výstavním prostorem pod čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v celé České republice. Celková kapacita nové restaurace je dvě stě osob a nabízí zejména tradiční kuchyni, českou a rakousko-uherskou.

Vítězové sedmého ročníku Ceny NPÚ Patrimonium pro futuro budou vyhlášeni na slavnostním předávání cen 14. října v Národním muzeu v Praze.

Rekonstrukcí prošla i druhá budova na rohu ulic Hroznové a České. V něm se nachází pivovar, ale i technické zázemí pro restauraci. Budovy spojuje unikátní síť potrubní dopravy s pivovodem, elektrickou sítí nebo chladící kapalinou, která vede v zemi skrze Piaristické náměstí.

Nominace v kategorii Záchrana památky 

V pomyslném osudí je za Jihočeský kraj i zámek v Kolodějích nad Lužnicí. Ten o cenu zabojuje v kategorii Záchrana památky. Zámek má za sebou poměrně bohatou historii. Tedy co se oprav týče. 

Zámecký areál v druhé polovině 20. století výrazně chátral. Využívalo ho místní JZD a vlastní budova zámku sloužila jako depozitář muzea. Roku 1970 na jeho střechu dopadlo vojenské letadlo. V roce 2002 byl zámek zasažen katastrofální povodní. Voda ve stavbě vystoupala do výše 3,5 metru a způsobila vážné statické poruchy a poškodila cenné interiéry.

Zámek se ale podařilo opravit a od sezóny 2016 je pravidelně přístupný a veřejnost může dosud uzavřenou památku poznávat. Od roku 2019 si pak návštěvníci mohou prohlédnout výzdobu i mobiliář v plně restaurované podobě. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Solnice, Národní památkový ústav, Zámek v Kolodějích nad Lužnicí, zámek, Koloděje nad Lužnicí, restaurace, Jihočeský kraj, Česko, Národní muzeum, Patrimonium pro futuro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Solnice a zámek v Kolodějích nad Lužnicí jsou nominovány na Cenu Národního památkového ústavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.