Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

U Kaplice by mohla stát další přehrada. Má pomoct s pitnou vodou

Chlum na Malši. Právě v této lokalitě by mohla v budoucnu vzniknout nová vodní nádrž, která by měla pomoct se zásobou pitné vody. Její spotřeba se totiž podle Jihočeského vodárenského svazu během několika let zvýší až na dvojnásobek. Výstavba by se měla dotknout hned několika obcí. Zatím ale není jasné, kdy by ke stavbě nové přehrady mohlo dojít.

Nová přehrada je podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána navržená jako strategický výhledový vodárenský zdroj k posílení kapacity vodárenské nádrže Římov a celé Jihočeské vodárenské soustavy. 

„S ohledem na různé klimatické scénáře předpokládáme, že požadavky na posílení zdrojů vody pro pitné účely se mohou stát prioritou pro relativně nedaleký časový horizont. Vodní nádrž Chlum na Malši má takové parametry, kterými bude moci naplňovat v budoucím období požadavky budoucích generací na zásobování pitnou vodou,“ uvedl Roldán.

Podle studie Jihočeského vodárenského svazu by mohla do roku 2050 stoupnout spotřeba pitné vody až dvojnásobně z 16 milionů metrů krychlových vody na 30 milionů.

O nádrži už se uvažovalo dříve

Úvahy o vodní nádrži Chlum vznikly ve druhé polovině 80. let 20. století. Tehdy se zvažoval objem 65 milionů metrů krychlových vody. Nyní se počítá se zásobovacím prostorem 23,34 milionu metrů krychlových vody. „V novém generelu vodních nádrží je kapacita výrazně menší, aby to bylo šetrné k zástavbě, na což se v těch 80. letech tolik nehledělo," vysvětlil mluvčí Povodí Vltavy.

Stavba by se podle studie měla dotknout hned několika obcí. Zaplavit by se mohly části katastrů Netřebic, Soběnova, Chlumu nebo Svatého Jana nad Malší. „Při přípravě mapových podkladů pro vymezení chráněného území bylo identifikováno 14 budov k bydlení, 92 budov k rekreaci, 2 stavby technického vybavení, 2 zemědělské budovy a 17 ostatních objektů,“ uvedl Roldán.

Kdy by se mělo začít stavět ale zatím vůbec není jasné. Kapacita římovské nádrže je podle Roldána zatím dostačující a dá se s ní počítat dalších zhruba 20 let. „Nicméně již dnes se musíme zabývat delším časovým horizontem a to především s ohledem na postupující změnu klimatu," řekl s tím, že odhradnou se nedají ani finanční náklady. Předpokládáme však, že náklady by nesl z velké části státní rozpočet," uzavřel mluvčí.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubor Ferenc / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky Povodí Vltavy, přehrada, pitná voda, Jihočeský kraj, Kaplice, vodní nádrž, Jihočeský vodárenský svaz, Malše, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Kaplice by mohla stát další přehrada. Má pomoct s pitnou vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.