Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Houbařská sezona v Česku je zatím lepší než v uplynulých letech. Plné koše ale nečekejte

Houbařská sezona v Čechách je v plném proudu. Podle expertů je zatím lepší než v předchozích letech, s koši plnými hub se ale z lesa rozhodně vracet nebudete. Aktuální období prospívá hlavně hřibům, ale i jedovatým muchomůrkám. Jestli se situace zlepší se nedá podle České mykologické společnosti předpovědět.

„Letošní rok je lepší, ale pro ty, co jsou skromnější. Samozřejmě se stane, že v některých místech je hub na koše," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Podle něj je současný výskyt hub mozaikovitý, na řadě míst jich roste hodně, a naopak na mnoha jich je podprůměrně.

Houbaři nyní mohou najít hřibovité druhy jako hřiby plstnaté, dubové nebo smrkové, holubinky, ryzce či muchomůrky růžovky. Vedle toho rostou ale i jedovaté muchomůrky tygrované a objevuje se nejedlý hřib kříšť. Období pečárek a bedel podle Landy už pominulo.

Jak porostou v dalších prázdninových týdnech, nelze říci. „Počasí se předpovídá špatně a růst hub ještě hůř," řekl předseda České mykologické společnosti.

Proti předchozím suchým rokům bylo podle mykologa nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v uplynulých dvou týdnech už rostou o něco méně. „Nynější vlhkost nám ale dává předpoklad, že vždycky něco najdeme," doplnil Landa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, Česká mykologická společnost, les, houbař, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houbařská sezona v Česku je zatím lepší než v uplynulých letech. Plné koše ale nečekejte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.