Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Podolska na Orlíku je kvůli sinicím zákaz koupání

Krajská hygienická stanice vyhlásila zákaz koupání u Podolska na Orlíku. Voda je podle hygieniků nebezpečná ke koupání, a to zejména kvůli zvýšenému výskytu sinic. Na jihu Čech jde o první zákaz koupání v letošní sezoně.

„V lokalitě je voda nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům, byly překročeny limitní hodnoty III. stupně ukazatele sinice, dále u ukazatele chlorofyl-a a vytváří se tu vodní květ. Při koupání a vodní rekreaci v této lokalitě hrozí akutní poškození zdraví. V lokalitě Podolsko jsme proto vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání, který platí do odvolání,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

O trochu lépe je na tom Staňkovský rybník. I zde je ale kvalita vody špatná. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ doplnila ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jihočeského kraje Jitka Pillerová.

Zhoršenou kvalitu vody má také autokemp Radava a rybník Hejtman na Jindřichohradecku. U obou lokalit je zhoršená jakost vody, jsou překročeny limitní hodnoty sinic, chlorofyl-a a vodní květ. „Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou,“ uvedla Kotrbová.

Na stupeň 3, tedy zhoršenou jakost vody, se přesunula také voda u pláže v Horní Plané. I zde se mohou u některých jedinců vyskytnout po koupání zdravotní potíže. „Všechny zbývající sledované lokality na Lipně – tedy u pláže v Černé v Pošumaví a u pláže v Lipně nad Vltavou -  byly dle předchozích výsledků rozboru vzorků koupacích povrchových vod hodnoceny jako vody s mírně zhoršenými vlastnostmi," uzavřeli hygienici.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richenza / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky voda, kvalita, hygiena, Orlík, Podolsko, Lipno, koupání, Vodní nádrž Orlík, Krajská hygienická stanice, Česko, Kvetoslava Kotrbová, pláž, Jihočeský kraj, Staňkovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na Orlíku je kvůli sinicím zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.