Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Demonstranti ve Vimperku chtěli pro prales Boubín více zásahů

Účastníci včerejší demonstrace ve Vimperku na Prachaticku žádají snížení bezzásahové plochy rezervace šumavského Boubínského pralesa. Letos se navýšila o 55 hektarů na přibližně 139 hektarů. Podle demonstrantů, jichž se sešlo zhruba 20, je rozhodnutí špatné mimo jiné proto, že brzdí a znemožňuje účinné zásahy proti kůrovci.

Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného se organizace, které se dnes na protestu podílely, mohly své námitky vznést v připomínkovém řízení, což neudělaly. „Každopádně rozhodně nechceme připustit kácení v Boubíně, ale chceme tam lesy chránit,“ uvedl Hubený. Demonstraci dnes pořádaly spolky Komunita pro duchovní rozvoj, Hnutí život a Zachraňme Šumavu.

Letošní rozhodnutí nařizuje, že na vrcholu Boubína se může zasahovat proti kůrovci v podstatě pouze metodou loupání kůry stojících stromů. Martan řekl, že snahou demonstrantů není stromy v Boubíně porážet. „Chceme více zasahovat, ale to neznamená jen kácet. Ale například boj proti kůrovci firmou loupání stojících stromů je naprosto neúčinný, pomalý a velmi nákladný,“ uvedl.

Rozloha Boubínské rezervace je přibližně 670 hektarů. Na polovině této plochy musí zůstat stromy po pokácení ponechané na zetlení.

Boubínský prales je třetí nejstarší přírodní rezervace v České republice. Vyhlášena byla v roce 1858. Boubínský prales tvoří kombinace buku, smrku a jedlí a je nejzachovalejším zbytkem původních rozsáhlých šumavských smíšených horských lesů.

Autoři | Foto Matěj Matoušek

Štítky ČR, příroda, dřevo, demonstrace, Boubín, Vimperk, kůrovci, Pavel Hubený, okres Prachatice, Boubínský prales, strom, Národní park Šumava, Šumava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstranti ve Vimperku chtěli pro prales Boubín více zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.