Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj zabezpečí silnici z Krumlova, mohla by se tam zřítit skála

Jihočeský kraj zabezpečí silnici II/160 z Českého Krumlova do Rožmberka nad Vltavou před rizikem, že se v úseku zřítí skála. Práce za 52 milionů korun začnou v roce 2021. Riziko, že se svah zřítí, je na několika místech vysoké. Česká geologická služba zařadila skálu do katalogu Svahových nestabilit. Informaci řekly mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová a Hana Brožková z kanceláře jihočeské hejtmanky. Jde o silnici, po níž jezdí řada vodáků, kteří sjíždějí Vltavu.

Nyní se kraj a město Český Krumlov zabývají úsekem Krumlov - Větřní, kde jde o skalní svah dlouhý 480 metrů, vysoký až 60 metrů, se sklonem od 50 do 75 stupňů.

Podle Jihočeského kraje jsou ochranná opatření nezbytná. Jak uvedla Brožková, je nutné odstranit části, které mohou ohrozit provoz na silnici. Podle expertů je vysoké riziko zřícení skály ze skalních svahů v několika úsecích přímo nad vozovkou.

„Silniční správní úřad městského úřadu Český Krumlov vydal v říjnu loňského roku rozhodnutí, že je potřeba provést nezbytná opatření (...), zakončená trvalou stabilizací dotčených skalních svahů dle projektové dokumentace,“ uvedla Brožková.

Části skály se potáhnou ocelovými sítěmi, nainstalují se ochranné ploty do výšky dvou metrů. Ve vytipovaných liniích se použijí i dynamické bariéry do výšky tří až šesti metrů, lokálně odborníci skalní bloky ukotví pomocí svorníků, využijí i kamenné podezdívky.

Náklady budou 52 milionů korun. Práce kraj naplánoval na rok 2021, chce požádat o dotaci z EU. Při pracích bude silnice průjezdná jen jedním pruhem, provoz budou řídit semafory.

Skály se v Českém Krumlově zpevňovaly několikrát. V roce 2018 nechaly Lesy ČR odtěžit 1 500 tun zvětralé horniny z Barevné skály, aby byla stabilní. Práce stály deset milionů korun, vodáci nemohli zhruba dva měsíce sjíždět propust pod skálou.

V roce 2011 skončila v Českém Krumlově sanace skály Pod Kamenem za 150 milionů korun. Dopravní omezení na silnici I/39 trvala tři roky. Kus skály se tehdy zřítil na vozovku. O sanaci skály usilovalo město několik let. V Českém Krumlově se již dříve stabilizovaly i skály Sv. Duch, skála v Rybářské ulici i Papouščí skála. 

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, silnice, Český Krumlov, skála, Jihočeský kraj, svah, Česká geologická služba, Vltava, Rožmberk nad Vltavou, Evropská unie, Větřní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zabezpečí silnici z Krumlova, mohla by se tam zřítit skála  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.