Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teploty v Česku budou postupně klesat, deště v září ubude

Teploty v Česku budou od příštího týdne postupně klesat, až do poloviny září by se ale měla průměrná maxima přes den držet nad 20 stupni Celsia. Ochlazovat se bude v následujících čtyřech týdnech také v noci. Víc má pršet v posledním srpnovém a prvním zářijovém týdnu, pak deště ubude. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

V porovnání s dlouhodobými hodnotami by teploty v příštích čtyřech týdnech měly být jako celek slabě nadprůměrné. „S blížícím se podzimem budou průměrné teploty postupně klesat, ale i tak by měly zůstat většinou nad hranicí dlouhodobých teplotních normálů," uvedl ČHMÚ. V noci se průměr minimálních teplot postupně sníží od 12 k osmi stupňům Celsia.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 24. srpnem a 20. zářím je 14,1 stupně Celsia. Nejtepleji bylo podle záznamů vedených od roku 1951 před čtyřmi roky, kdy průměr činil 17,4 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 11,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1996.

Srážkově budou následující čtyři týdny jako celek „v mezích dlouhodobých průměrů", uvedli meteorologové. „Více srážek očekáváme v první polovině předpovědního období," dodali.

Měsíční výhled je předpovědí statistické pravděpodobnosti a vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, ČHMÚ, předpověď, září, Česko, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teploty v Česku budou postupně klesat, deště v září ubude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.