Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici kontrolují zmrzliny i led. Dáváte si pozor, jakou jíte?

Osvěžíte se rádi zmrzlinou? Pak byste měli dávat pozor, jakou si dáte. Potravinářská inspekce se vydala na kontrolu a zjišťovala, jak se to letos s ledovými pochoutkami má. A podle jejich výsledků nevyhovovala kvůli hygieně skoro třetina vzorků nebalených zmrzlin.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ještě zintenzivnila kontroly, protože sezóna prodeje podle nich vrcholí. Pátrali především v cukrárnách. S kontrolou má zkušenost i brněnská Cukrárna Větrník, která zmrzlinu nabízí už asi osm let.

„Testy u nás proběhly na jedničku,“ říká majitel Radim Řezáč a popisuje, jak kontrola vypadala. „Přijdou neohlášeně, hned jdou dovnitř, chtějí vidět provoz, a kde to vyrábíme,“ přibližuje. Hygienici prošli celou výrobu a poté si namátkou vybrali z prodejní vitríny. V Cukrárně Větrník vytipovali pět příchutí a od každé chtěli pět kopečků. „Asi kvůli odchylkám testů,“ domnívá se Řezáč. Se vzorky v chladicím boxu potom odjeli do laboratoře a za týden přišla zpráva a ještě telefonát, že je vše v pořádku.

Co to vlastně kontrolují?

Hlavním je dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů. A to u kopečků zmrzliny, jejich točené alternativy i ledu, který putuje do chlazených nápojů. Nezapomínají zkontrolovat ani stroje, ve kterých se vše zmíněné připravuje.

Na kopečkovou zmrzlinu si ráda zajde i studentka Marie Zahrádková. Ze zmrzliny jí nikdy nevolno nebylo, o závadnost pochoutky se nebojí. Složení zmrzliny jí nepřijde složité, aby v něm měl být problém s kvalitou, často podle jejích slov jde o prášek a vodu, mléko nebo smetanu. A přidává ještě další argument. „Zmrzlina se prodává jen v létě a v dostatečné míře než aby jim to tam „měsíc“ leželo,“ vysvětluje, proč se možného zkažení neobává.

Jak to vypadá s výsledky zmrzlin?

Milovníky zmrzliny musíme zklamat, testované pochoutky si nevedou zas tak slavně. Inspektoři do konce července stihli prověřit 64 vzorků. Z toho 19 z nich nesplňovalo hygienické limity. To je okolo 30 %, což je o něco méně než loni. Předloni byl výsledek srovnatelný, opět okolo 30 % nevyhovujících vzorků.

Problémem bylo vysoké zastoupení bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Většinou tyto bakterie žijí ve střevech, velká část z nich není na obtíž. Některé však ano, z této skupiny bakterií pocházejí původci nemocí jako je salmonela, bacilární úplavice nebo bakterie e-coli, způsobující infekce provázené průjmy.

Je to s ledem lepší?

Kostky zmrzlé vody jsou na tom bohužel ještě hůře. Sítem hygienických požadavků neprošlo zhruba 43 %. V ledu hledali odborníci opět původce nepříjemných onemocnění e-coli, bakterie, způsobující průjmy nebo koliky nebo enterokoky, kteří mají na svědomí záněty močových cest nebo mozkových blan.

Jak je to vůbec možné?

Hlavní příčinou může podle SZPI být nedostatečné čištění strojů, ve kterých se zmrzlina vyrábí. Svou roli mohou hrát také už kontaminované suroviny, ze kterých se pochoutka poté připravuje. Provozovatelé podniků prý totiž suroviny kontrolují často jen pohledem.

„Jednou z charakteristických  příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. U ledu pak za hlavní příčinu jde označit podceněnou hygienu při přípravě i při desinfekci výrobníků.

Přerušení prodeje i pokuta

Tam, kde inspektoři našli problém SPZI zakročila. Na místě zakázali používání problematického zařízení, jako třeba zmrzlinového stroje. Provozovateli nařídili řádné vyčištění a následnou kontrolu mikrobiologickým rozborem od akreditované laboratoře. Až budou výsledky v pořádku, bude moci stroj zase zpátky do provozu.

Provozovatel na své pochybení ale doplatí a zaplatí. SPZI s nimi zahájí správní řízení o uložení sankce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, led, hygiena, kontrola, léto, Státní potravinářská inspekce, bakterie, Marie Bergmanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolují zmrzliny i led. Dáváte si pozor, jakou jíte?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.