Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Voda v Hornobránském rybníku se mírně zlepšila, koupání ale stále může způsobovat kožní alergie

Výskyt cerkárií ptačí motolice a sinic – tak zněl závěr hygieniků, kteří začátkem srpna testovali kvalitu vody v Hornobránském rybníku v Českém Krumlově. Okamžitě tam byl proto vyhlášen zákaz koupání. Vedení města tak přistoupilo k opatřením, která zajistila zlepšení kvality vody.

Vzhledem k výskytu nebezpečných bakterií to vypadalo, že sezóna Hornobránského rybníku předčasně skončila. Kvalita vody se ale mírně zlepšila. Rybník ale zůstává v kategorii se zhoršenou jakostí vody, což znamená mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží při vodní rekreaci. 

Do rybníka se začala připouštět spodní voda z Drahoslavických rybníků. „Tím došlo k odtoku značného množství sinic a přivedená voda zbytek významně naředila. Přívod čisté vody pokračuje i nadále, hladinu rybníka udržujeme na optimální výši, to znamená, že voda je odváděna přes stavidlo, nikoli přes bezpečnostní přeliv. Do poloviny září budeme odvádět také horní vodu,“ vysvětlil jednatel Lesů města Český Krumlov Miroslav Štoll

Areál rybníka je i přes tento aktuální stav nadále vyhledávanou odpočinkovou lokalitou. Návštěvníci tu najdou sportovní vyžití, nově je zde umístěn pingpongový stůl. Do konce října by měl vzniknout v místech podél horní pěšiny nad hřišti fitness okruh se šesti stanovišti, kde budou instalovány fitness stroje s možností aerobního i silového tréninku. Pro děti je k dispozici dětské hřiště a nafukovací trampolína. O prázdninách město nechalo na rybníku také zrekonstruovat dřevěné molo. 

Ohodnoť článek

Foto Petra Nestávalová

Štítky Hornobránský rybník, Český Krumlov, koupání, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Hornobránském rybníku se mírně zlepšila, koupání ale stále může způsobovat kožní alergie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.