Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Jihočeském kraji stoupá počet dětí s odkladem do prvních tříd

V Jihočeském kraji stoupá počet dětí s odkladem nástupu do prvního ročníku základních škol. Loni v září jich bylo v regionu 1525, což je přibližně o stovku více než na podzim 2018. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Aktuální čísla ke školnímu roku 2020/2021 zatím nejsou známá.

„Myslím si, že ten fenomén už dosáhl vrcholu dříve a nyní ta čísla spíše stagnují. Aspoň tak soudím z hlediska Českých Budějovic,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko.

Loni v září nastoupilo do prvních tříd základních škol v Jihočeském kraji 6 563 dětí. Znamená to, že o odklad nástupu žádali rodiče více než u pětiny prvňáků. „Těch důvodů, proč se tak rodiče rozhodnou, může být více,“ řekl Vojtko.

V České republice žádalo loni o odklad 24 293 prvňáků. Je to přibližně o 1 300 více než před rokem. Rodiče se často pro odklad rozhodnou na doporučení psychologa kvůli tomu, že dítě není dostatečně připravené na výuku na základní škole. „Záleží na každém, jak k tomu přistoupí a jak celou situaci vyhodnotí,“ uvedl Vojtko.

Autoři | Foto

Štítky ČR, školy, základní, Jihočeský kraj, základní škola, Viktor Vojtko, Český statistický úřad, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji stoupá počet dětí s odkladem do prvních tříd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.