Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvalita vody se na konci léta mírně zlepšila. Zákaz koupání trvá pouze u Podolska

V pondělí odebírali hygienici kontrolní vzorky koupacích povrchových vod ve všech sledovaných jihočeských lokalitách. Obdržené výsledky kontrolních testů ukazují, že se s koncem prázdnin a blížícím se koncem koupací sezóny jakost vody oproti minulým týdnům poněkud zlepšila.

Zhoršenou kvalitu vody zaznamenali hygienici v okolí vodní nádrže Orlík. V rekreačním středisku Radava je dle rozboru překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a.

„V odběrovém místě v lokalitě vodní nádrže Orlík u veřejného tábořiště Podolsko je voda nebezpečná ke koupání, dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům a opět ji musíme hodnotit nejhorším stupněm pět.  Byly zde významně překročeny limitní hodnoty sinic, chlorofyl-a, vodní květ, je zde snížená průhlednost a stále hrozí akutní poškození zdraví. Dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání jsme zde vyhlásili na konci července a platí i nadále,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Oba rekreační rybníky na JIndřichohradecku – Hejtman a Staňkovský. V lokalitě Staňkovský rybník je voda nevhodná ke koupání, dle aktuálního rozboru je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. V lokalitě Rybník Hejtman je voda hodnocena podobně, dle aktuálního rozboru byla rovněž překročena hodnota pro ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ doplnila ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jitka Pillerová.

V lokalitě vodní nádrže Lipno u pláže v Horní Plané je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a je snížená průhlednost. V lokalitě u pláže v Černé v Pošumaví je zhoršená jakost vody. „Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou," uvedli hygienici.

U pláže v Lipně nad Vltavou je zhoršená jakost vody a platí zde stejné doporučení jako v předešlém případě.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kvalita vody, krajská hygienická stanice, hodnocení, koupání, Podolsko, vodní květ, pláž, Vodní nádrž Orlík, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody se na konci léta mírně zlepšila. Zákaz koupání trvá pouze u Podolska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.