Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Obránci zvířat zveřejnili záběry zubožených slepic na písecké farmě. Živé nosnice klovou do mrtvé

Utrpení opelichaných slepic v klecových chovech zobrazují záběry, které dnes zveřejnil spolek Obraz – obránci zvířat. Právě jeho členové se zasazují o zákaz klecových chovů. Na záběrech z farem v Písku a Uničově jsou vidět například opelichané slepice namačkané v malé drátěné kleci jedna na druhé a mrtvé slepičí tělo ležící na drátech oklovávané živou slepicí.

„Na problematiku klecových chovů upozorňujeme soustavně od června 2018. Jak je vidět na nových záběrech z letošního září, životy slepic v klecích se od té doby nijak nezlepšily. Ani nemohou - když narvete dvacet slepic do malé klece, vždycky budou trpět. To přece musí vnímat každý, kdo má nějaký elementární cit pro zvířata,“ komentuje nové video předseda spolku Obraz – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Redakce Budějcké Drbny se dnes snažila píseckou společnost, ve které byly záběry natočeny kontaktovat, bohužel ale bezúspěšně. Telefon nikdo nezvedl.

Nosnic v klecích ubývá

Podíl nosnic v klecích v Česku klesl za poslední zhruba rok na sedmdesát procent. I tak je stále povolený. Poslanci sněmovního zemědělského výboru v červnu nepodpořili zákaz klecového chovu. Na program Poslanecké sněmovny by se tento bod měl vrátit už ve středu.

„Již ve středu se ukáže, jestli se přidáme po bok Rakouska a Německa a klecové chovy zakážeme, nebo si v Česku necháme kruté a zastaralé způsoby chovu, od kterých se celý svět odvrací a které nemají žádnou budoucnost. Od některých politiků sice stále slýcháme jen ty stejné výmluvy, ale pevně věřím, že většina poslanců nakonec vyslyší postoj 80 procent Čechů a pro zákaz zvedne ruku,“ dodává Voršilka.

Komu to prospěje?

Řada politiků evidentně v klecovém chovu nevidí problém. „Já nevím, o jakém týrání mluvíte? Je vidět, že jste ještě nepěstovala žádnou slepici,“ reagoval v červnovém jednání v poslanecké sněmovně na svou poslaneckou kolegyni Jiří Bláha (ANO). Ten se už v minulosti zapsal do povědomí široké veřejnosti řadou výroků, nad kterými zůstává rozum stát. V diskuzi na téma jak na neplatiče alimentů zaujal například svým výrokem, že je třeba nastupující maminky dobře ve škole připravit na to, aby si vybraly správného partnera. V minulosti také přirovnal odpor ke komunistovi Ondráčkovi v čele sněmovní komise pro kontrolu GIBS k procesům, jako byl ten s Miladou Horákovou. Samotného Bláhu letos nazval předseda strany Andrej Babiše blbem. 

Klecový chov všeobecně není tématem, které by mělo jednohlasnou podporu poslanců. „Komu to prospěje, že dnes tady na půdě Sněmovny zakážeme chov nosnic v obohacených klecích?,“ přidával se na červnovém jednání jeho stranický kolega Milan Pour.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012. Tehdy začal platit zákaz chovu nosnic v neobohacených klecích, zemědělci museli rekonstruovat své chovy.

Podle Českomoravské drůbežářské unie by přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard korun. Část z chovatelů by podle unie s chovem skončila, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech.

Marlenka, Penny Market i Vizard

V posledních dnech svůj závazek k bezklecovým vejcím zveřejnili třeba cukrárenská společnost Marlenka nebo výrobce Medovníku, společnost Vizard. Další velký pokrok udělal Penny Market, který podle firemní Zprávy o udržitelnosti 2019 skončí s prodejem klecových vajec nejpozději do konce roku 2023 místo původního roku 2025 a navíc už nyní nenabízí žádná klecová vejce ve standardní nabídce.

„Životní podmínky zvířat jsou jednou z oblastí, které jsou naší prioritou. Jsme iniciátory aktivity Animal Welfare upravující podmínky chovu skotu a prasat pro naše dodavatele nad rámec běžných standardů. Tuto aktivitu podpořilo i Ministerstvo zemědělství. Nyní finalizujeme také zvýšené standardy pro chov drůbeže. Vejce z klecových chovů už u nás zákazníci v současné době v rámci standardní nabídky nekoupí a jejich prodej i v rámci akčních nabídek ukončíme o rok dříve, než jsme se původně zavázali, a to již na konci roku 2023,“ říká tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík

Jste pro úplný zákaz klecových chovů?

Celkem hlasovalo212 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obraz

Štítky Písek, Uničov, slepice, klecový chov, Obraz, poslanci, ANO, klec, Poslanecká sněmovna ČR, Penny Market, vejce, Jiří Bláha, ANO 2011, Česko, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Obránci zvířat zveřejnili záběry zubožených slepic na písecké farmě. Živé nosnice klovou do mrtvé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.