Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cena jablek stoupla meziročně o skoro 70 procent. Nová sklizeň by ji měla snížit

Češi jablka zbožňují. Jde o ovoce, kterého spotřebujeme nejvíc. Podle dat Českého statistického úřadu se ale cena za kilogram dostala v srpnu na rekordních téměř padesát korun. Oproti loňsku, kdy jsme zaplatili za kilogram necelých třicet korun, to představuje zdražení o 66 procent. Podle ovocnářů by ale ceny měly jít dolů s novou sklizní.

Ceny jablek rostou od začátku letošního roku. Podle ovocnářů je to hlavně loňskou podprůměrnou úrodou jablek v Evropě. Zásoby pro postupný prodej byly nízké a podepisovalo se to právě na cenách.

Každý Čech sní ročně v průměru přes dvacet kilogramů jablek nebo výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje okolo osmdesáti kilogramů na osobu a rok. 

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka, ale k růstu cen přispěli i obchodníci. Při jarní vlně koronavirové epidemie využili situace, kdy lidé kupovali ovoce a zeleninu bez ohledu na to, jaké byly ceny.

Samosběr jablek v Královéhradeckém kraji

S novou sklizní, která začala v minulých dnech, by ale ceny jablek měly klesnout. „Na farmách se jablka nyní dají koupit za 20 až 25 korun za kilogram, což lze pokládat za standardní cenu," řekl Ludvík.

Některá zemědělská družstva nebo farmy nabízejí dokonce i samosběr jablek. Například v Libčanech je dnes poslední den samosběru na odrůdu jablek Golden. „Zítra začíná samosběr hrušek a po 28. září budou další jablka. Cena za kilogram se zatím pohybuje na patnácti korunách,“ řekl redakci jeden z pracovníků družstva.

Zemědělské družstvo Dolany u Jaroměře sice samosběry neprovádí, ale lidé si mohou zajít už pro jablka natrhaná do skladu v České Skalici nebo do prodejny v Dolanech. Cena je 18 až 30 korun za kilogram, záleží na odrůdě. „Je to srovnatelné s předloňským rokem, kdy ceny byly také na této úrovni,“ uvedl vedoucí závodu ZD Dolany Jiří Fischer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky samosběr, jablka, ČR, cena, ČSÚ, jablko, ovoce, Český statistický úřad, Česko, Evropa, Jiří Fischer, Zemědělské družstvo Dolany, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena jablek stoupla meziročně o skoro 70 procent. Nová sklizeň by ji měla snížit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.