Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Starosta obce Pištín: Naše obec má na kontě mnoho úspěchů, což nás samozřejmě těší

PR článek

Pištín se pyšní prestižním titulem Vesnice Jihočeského kraje 2017. Stále je to velmi aktivní obec, ve které funguje celá řada spolků, koná se mnoho kulturních akcí (tedy až na letošní rok ve znamení COVID-19)… a jednoduše řečeno to v ní žije, jak potvrzuje starosta Jaroslav Havel.

V roce 2017 jste získali titul Vesnice Jihočeského kraje. Co to pro místní lidi znamenalo?
Bylo to hodně pozitivně přijaté. Mimochodem už v roce 2014 jsme skončili druzí a dříve jsme získali ve stejné soutěži modrou stuhu za společenský život a bílou stuhu za činnost mládeže. Máme i řadu dalších ocenění – například cenu Euroregionu za udržitelný rozvoj životního prostředí, dvakrát cenu hejtmana Jihočeského kraje, ocenění SMS ČR v kategorii Kultura a společenských život, ocenění za opravy a údržby památek. Zapomenout nesmím ani na několik umístění v krajské a okresní soutěži ve třídění odpadů. V České republice patříme podle nás do pětistovky nejúspěšnějších obcí, co se týká soutěží a rozvoje. Samozřejmě nás to moc těší.

Umístění v krajské a okresní soutěži ve třídění odpadů… Znamená to, že se vám v oblasti odpadového hospodářství daří?
Ano. Vystavěli jsme sběrný dvůr, který funguje dokonale. Obyvatelům také zajišťujeme službu svozu odpadu od domu, kdy mohou vyndat plast, železo, papír, elektro a velké věci; máme tři takzvaná re-use centra, ve kterých lidé mohou odložit, co si myslí, že by ostatním ještě mohlo posloužit; v rámci dotačních titulů jsme rozdali volné kompostéry; celoročně třídíme bioodpad… Mimochodem v Pištíně se neplatí poplatky za odpad, takže občané šetří docela slušné peníze. Zmíněné soutěže jsou prestiž. Víme, že to děláme dobře. Letos jsme v naší kategorii sedmí z celého kraje mezi obcemi v rozmezí 500 – 1999 obyvatel.

Před třemi lety se povedlo otevřít přímo v Pištíně mateřskou školu. Jak se jí daří?
Velmi dobře. Pořádá pro děti mnoho akcí, odpoledne dělá výuku pro rodiče, také zařizuje část kultury v obci, přes léto organizuje příměstské tábory… Paní ředitelka je velmi schopná. Ostatně naší školce říkáme kouzelná školka. Proč? Protože dokáže vymyslet úžasné věci. Celkem ji v letošním roce navštěvuje 23 dětí, z toho je 16 místních. Zbytek je z okolních vesnic. Školku jsme vybudovali v nevyužitých prostorách obecního úřadu, přičemž jsme budovu rozšířili o přístavbu. Do té doby obec vozila děti do školek v okolí…

Jste úspěšní v získávání dotací?
Za posledních deset let jsme získali dotace celkem za 68 600 000 korun. Na to jsem opravdu pyšný. Využili jsme je převážně na infrastrukturu obce. A když se bavíme o penězích, od roku 2006 se podařilo navýšit majetek obce z necelých 36 milionů korun na necelých 114 milionů korun, což je navýšení zhruba o 320 procent. V současnosti máme na účtech obce necelých 7 milionů korun, v roce 2006 jsme měli necelých 2,5 milionů korun.

Jak zvládáte koronakrizi?
Finančně se nás dotkne – propad na výběru daní předpokládáme zhruba 2 miliony korun. Jinak jsme ale koronakrizi zvládali vlastními silami, občanům jsme nabízeli veškeré služby. Byli jsme dobře připravení, což platí i o aktuální situaci.

Jste velmi aktivní obec co do kulturního vyžití, takže v tomto ohledu vás musela epidemie zasáhnout…
Bohužel ano, víceméně všechny akce jsme zrušili. Každý rok se jich tu koná okolo padesáti, přičemž většinu pořádají spolky. Mrzí mě, že se nepodařilo letošní Loučení s létem, které se sice konalo, ale pršelo tak moc, že návštěvnost byla špatná. Teď jsme rušili heligonky a nejspíš nebude ani posvícenská husa. Uvidíme, jaká bude situace na konci roku, kdy máme naplánované různé adventní akce.

Jaká je vaše nejstěžejnější kulturní akce?
Pečeme, vaříme a smažíme regionální potraviny. Obec se podílí na organizaci a kulturním programu. Ostatní si zajišťují samy spolky. Příští ročník by se měl uskutečnit 15. května a už nyní mohu říct, že o hudební program se postará kapela Keks.

Zmínil jste spolky, kterých je v obci poměrně dost. Jsou všechny stále funkční?
Všechny fungují, většinou jsou vyloženě aktivní. Máme tady i jednu raritu – Baráčníky. Netradiční jsou také Pištínské baletky, které tančí, řekl bych, spíše neformální tance. Některé spolky máme dokonce dvakrát – v Pištíně a Češnovicích. Spolky podporujeme finančně, organizačně i materiálně. Většina akcí se odehrává v našem novém sportovním a relaxačním zařízení na okraji obce, které je volně přístupné, ale i ve sportovním zařízení v Češnovicích. Konají se v něm i rodinné oslavy a tak dále.

Když to všechno poslouchám, napadá mě jediné… že to v Pištíně žije.
Přesně to se o nás říká. (úsměv) I proto jsem zvaný na různé akce, kde představuji, jak to u nás děláme a zároveň se i něco přiučím. Například v Linci jsem přednášel na téma udržitelný rozvoj vesnice v jižních Čechách. Těší nás, že nám tady zůstávají mladí. Od roku 2006 nám stoupl počet obyvatel zhruba o 150, takže jich nyní máme 655. Výhodou je určitě blízkost Českých Budějovic.

Co vám ještě dělá radost?
Například naše péče o zeleň. Nebo že máme všechny nemovitosti v majetku obce opravené. Těší mě nová kanalizace s čistírnou odpadních vod, kterou jsme vybudovali v Pištíně. Zapomenout nesmím ani na úspěšný boj za vybudování obchvatu Dasný – Češnovice, který by měl být hotový v roce 2026. A co mi udělalo radost aktuálně? Třetí místo v soutěži Zlatý erb 2020 za naše webové stránky. Velice si toho cením, snažili jsme se v době krizové situace poskytovat občanům ucelené informace. Kdo je registrovaný, dostává informace také formou SMS a e-mailů.

Máte kromě starostenského postu i jiné funkce?
Jsem například místopředseda Jihočeského Spolku pro obnovu venkova. Prostřednictvím toho jsem se dostal i k dalším funkcím. Dodám, že neplaceným. (úsměv) Zmíním třeba členství v Antibyrokratické komisi Ministerstva zemědělství či různých pracovních komisích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pištín, starosta, Jaroslav Havel, rozhovor, Jihočeský kraj, soutěž, ocenění, Česko, dotace, koronavirová krize, Češnovice, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta obce Pištín: Naše obec má na kontě mnoho úspěchů, což nás samozřejmě těší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.