Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S péčí o zeleň pomůže FCC České Budějovice nové elektroauto

PR článek

Společnost FCC České Budějovice ve spolupráci s městem pokračuje v modernizaci technického parku. Jeho řady rozšířila dodávka poháněná elektromotorem, kterou využijí zejména pracovníci péče o městskou zeleň. Odvoz prořezaných větví, květináčů, nových sazenic či zeminy se již obejde bez zplodin z naftových motorů.

„Více než deset let využíváme na svoz komunálního odpadu auta poháněná stlačeným zemním plynem. Pro úklid města zase slouží ruční vysavače na elektřinu. Pořízení elektroauta je moderní a trendy, v našem případě navíc i logickým dovršením naší snahy poskytovat městu všestranné služby s co největším ohledem na jeho občany a životní prostředí,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.

„Auto již bylo ozkoušeno v ostrém provozu a velmi se osvědčilo. Díky elektromotoru může být nasazeno i o víkendu nebo ve večerních hodinách. Dojezd více než 190 km na jedno nabití je pro potřeby pracovníků, kteří se starají o údržbu zeleně, více než postačující. Baterie je plně nabitá za 6 hodin, přičemž nabíjecí místo jsme zřídili přímo v sídle firmy FCC České Budějovice na Dolní ulici,“ dodává Pavel Tomášek, jednatel FCC České Budějovice. 

Dodávka Maxus EV 80 uveze několikasetkilogramový náklad. O pohon se stará elektromotor naladěný na výkon 100 kW. Zajímavostí je využití 56kWh lithium-fosfátové baterie, která je nehořlavá, nejde téměř poškodit a zvládne 3× více nabíjecích cyklů než lithium-iontová baterie. Bylo myšleno i na komfort řidiče a posádky, vůz má automatickou převodovku, klimatizaci a další komfortní prvky. Hlavní výhodou je téměř nulová hlučnost a minimální, téměř žádné vibrace v kabině.

Využití vozu je všestranné a celoroční. Především díky prostorné a uzamykatelné nástavbě nebude zahálet ani na podzim a v zimě. V tomto období je nezbytné vykonat práce jako vázání trvalkových trav, přihrnutí růží, zimní zastřihnutí, vyhrabání listí. Dále se vysazují podzimní rostliny, které je nutné v případě suché zimy zalévat. Letní rostliny je potřeba přesunout na zimoviště do tepla garáží. Nádoby na rostliny včetně závěsů se přesouvají k mytí a dezinfekci. Na jaře se začíná zmlazením keřů, odstraněním trav, opět se vyhrabává listí.

Elektroauto přináší bezemisní a tichý provoz, což je v městském prostředí zásadní.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky FCC, zeleň, České Budějovice, elektroauto, elektromotor, rostliny, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S péčí o zeleň pomůže FCC České Budějovice nové elektroauto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.