Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ČEZ získal povolení k dalšímu provozu Temelína. Inspektoři vyhodnotili přes 162 tisíc stran dokumentů

ČEZ získal další povolení pro provozování prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Povolení, o kterém rozhoduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost, je vázáno na pravidelné desetileté cykly. Jaderná elektrárna musí pro jeho získání prokázat, že plní všechny podmínky související s bezpečným provozem. Inspektoři úřadu vyhodnotili přes 162 tisíc stran dokumentů. V Temelíně navíc udělali za poslední tři roky víc než 200 kontrol.

Temelín stále patří mezi nejnovější jaderné elektrárny v Evropě a teprve na konci roku oslaví dvacet let od prvního připojení k přenosové síti. Je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 10,6 TWh.

„Na dokumentaci i fyzických kontrolách pracovaly řádově desítky expertů ČEZ a výsledkem je velmi detailní přehled, který je důležitý pro jaderný dozor, ale i pro nás a naše plány,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Podle něho není hodnocení elektrárny pouze formalitou. Na obnově povolení k provozu prvního bloku pracoval už od konce roku 2018 tým expertů. Státnímu úřadu museli dodat mimo jiné dvacet takzvaných průkazů. V praxi šlo vždy o rozsáhlý balík dokumentace, posudků, plánů a analýz.

„Získání povolení neznamená, že máme hotovo a usneme na vavřínech. Čeká nás ještě temelínský druhý blok. Stále si musíme být jistí stavem technologie, se kterou pracujeme,“ říká ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Foto

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, SÚJB, bezpečnost, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Evropa, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ získal povolení k dalšímu provozu Temelína. Inspektoři vyhodnotili přes 162 tisíc stran dokumentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.