Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další omezení by znamenala boj o přežití, shodují se provozovatelé fitness center

Koronavirová opatření se dotkla všech segmentů ekonomiky. Například podle České komory fitness klesl příjem českých fitness center o více jak padesát procent. Další omezení by znamenala boj o přežití. To potvrzují také samotní provozovatelé.

Pro další fungování by většina fitness center uvítala podporu aktivního životního stylu a doporučení místo zákazů. Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění by pomohlo zhruba polovině provozovatelů, 44 procent respondentů by bylo pro zrušení třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Situaci by podle zhruba dvou pětin fitness center usnadnil i jasný pandemický plán vlády.

Je to jen pár dní, co se celkem 679 respondentů zúčastnilo bleskového průzkumu, ze kterého vyplývá, že poloviční a nižší příjmy ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku má polovina provozovatelů fitness center a osobních trenérů. „Apelujeme proto na zdravý rozum a nabízíme svou pomoc k zásadní změně životního stylu celé české populace. Právě pravidelný pohyb totiž podporuje naši imunitu a je tak prevencí i lékem široké škály onemocnění od nadváhy a obezity až po deprese,“ říká prezidentka České komory fitness, jejíž tým průzkum provedl Jana Havrdová.

Z průzkumu také vyplývá, že náklady na provoz má většina provozovatelů zhruba stejné jako vloni, a třetina provozovatelů uvedla, že se jejich náklady o deset až dvacet procent zvýšily především kvůli nákladům spojeným s protiepidemiologickými opatřeními.

Pokles návštěvnosti o 50 a více procent hlásí zhruba každý druhý provozovatel fitness centra. Pro řadu z nich by další omezení provozu znamenalo zásadní finanční problémy a boj o přežití. To potvrzují i některá fitness centra.

„Po jarním lockdownu se fitness centra vzpamatovávají velmi pomalu, přes letní měsíce je vždy vidět útlum, který byl letos ještě umocněn chováním lidí ovlivněných strachem z covidu. Je vidět úbytek počtu starších klientů, a ani čísla za září nejsou taková, na jaká jsme byli zvyklí v minulých letech,“ říká Robert Lukáš z Fitness Clubu Luky.

Jeho slova víceméně potvrzuje také majitel budějckého Sportcentra Delfín Radim Šupka. „Díky současným vládním opatřením a celkové náladě ve společnosti je i návštěvnost Delfína na nižší úrovni ve srovnání s minulým rokem. Ale díky našim skutečně dlouholetým a věrným klientům, kteří si uvědomují, že nejlepší prevencí proti nemocem je pravidelný pohyb, tento pokles není tak výrazný, jak je zmíněno. Snažíme se proto naše klienty i nadále pozitivně motivovat k větší návštěvnost různými akcemi, protože chceme abychom všichni toto období prošli ve zdraví. Nevěříme, že nulový pohyb a sociální kontakt jsou tou nejlepší cestou.“

Obavy lidí z nákazy a další celospolečenské změny chování podle odborníků už nyní zásadně dopadají na celý sportovní sektor a jakákoliv další omezení provozů sportovišť by byla pro většinu provozovatelů zcela destrukční.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, fitness, Česká komora fitness, koronavirus, oaptření, omezení, průzkum, EET, Jana Havrdová, Česká komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další omezení by znamenala boj o přežití, shodují se provozovatelé fitness center  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.