Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské muzeum slaví úspěch. Získalo první místo v národní soutěži muzeí

První místo v kategorii Muzejní výstava roku 2019 získalo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Uspělo v konkurenci čtyřiceti projektů z celého Česka. K vítězství vedla nová stálá expozice, která představuje to nejlepší z oblasti přírodních věd, geologie, archeologie a národopisu.

Do tohoto ročníku se přihlásilo 60 muzeí a galerií působících na našem území celkem 87 projektů. Nejpočetnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2019 (40 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2019 (30 projektů) a Muzejní počin roku 2019 (17 projektů).

Na začátku týdbe se ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků XVIII. ročníku, v rámci kterého získalo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích 1. místo v kategorii Muzejní výstava roku 2019.

Jihočeské muzeum zvítězilo s novou stálou expozicí, která byla veřejnosti zpřístupněna v lednu 2020 a představuje to nejlepší z oblasti přírodních věd, geologie, archeologie a národopisu. „Základní filozofií expozice je vytvoření prostředí, které na návštěvníka působí emotivně, vtahuje ho do tématu a postupným objevováním vyvolává další touhu po poznání. Je založeno na principu vcítění, vtažení návštěvníka do prostředí, doby a času daného tématu," přibližuje ředitel muzea František Štangl.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví. Nejvyšším oceněním v každé kategorii je Cena Gloria musaealis.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Jihočeské muzeum, ocenění, soutěž, stálá expozice, muzeum, výstava, projekt, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Česko, Praha, Obecní dům, geologie, archeologie, přírodní vědy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum slaví úspěch. Získalo první místo v národní soutěži muzeí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.