Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Státní památky ukončily sezonu. Návštěvnost se propadla o milion

Památky ve správě Národního památkového ústavu ukončily předčasně sezonu. Kvůli koronaviru byla návštěvnická sezona zahájena o dva měsíce později a skončila o tři týdny dříve. Letošní situace se podepsala i na téměř milionovém poklesu návštěvnosti. Mezi nejnavštěvovanější zámky patřily zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká.

Vlivem koronavirové pandemie byla letošní sezona výrazně zkrácena. „Na jaře byly památky necelé dva měsíce uzavřeny, v prázdninových měsících se však památkám dařilo a návštěvnost dosáhla podobné úrovně jako v minulých úspěšných letech. V červenci a srpnu navštívilo hrady a zámky přes 2,5 milionu lidí. Výrazný pokles návštěvnosti nastal v září spolu se zavedením povinného nošení roušek v interiérech, kdy přišel na památky jen necelý půl milion návštěvníků," uvedla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Návštěvnost oproti minulému roku klesla o milion. Za celý loňský rok dosáhla téměř 5,3 milionu.

Zkrácená sezona měla dopad i na výnosy. Celkový propad vlastních výnosů za rok 2020 v meziročním srovnání je predikován na téměř 190 milionů korun. „Do konce června činily ztráty 139 milionů korun, během prvního prázdninového měsíce se podařilo propad snížit na 134 milionů, které byly následně dokryty Ministerstvem kultury. Propad výnosů ze vstupného a pronájmů od 12. října do konce roku je tak v meziročním srovnání odhadován na 56 milionů korun," uvedla mluvčí.

Nejnavštěvovanější zámky

Stejně jako v loňském roce byly nejnavštěvovanějšími zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká. Zámek v Krumlově navštívilo letos necelých 191 tisíc návštěvníků, v loňském roce bolo přitom číslo dvojnásobné. Téměř stejná situace byla na Hluboké, na kterou se letos vydalo 181 800 lidí, v roce 2019 byla ale návštěvnost necelých 300 tisíc.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky národní památky, sezonu, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, zámek, Národní památkový ústav, Zámek Lednice, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky ukončily sezonu. Návštěvnost se propadla o milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.