Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý se v Česku rozrůstá. Masivně se objevil na Prachaticku

Plocha, na níž v Česku roste kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý, se zvětšuje. Do června 2024 bude možná výskyt této byliny s modrofialovými květy v Česku tvořit až polovinu celosvětového výskytu. ČTK to řekli zástupci projektu CZ-SK South LIFE, který se rozšíření hořečku věnuje. Rostlina se vyskytuje na 70 lokalitách v České republice, ale jen na části z nich kvete.

Hořeček se letos masivně rozšířil například na Prachaticku. Třeba v Úbislavi se meziročně zvýšil počet kvetoucích hořečků několikanásobně. Zatímco loni tam na jedné louce kvetlo jen deset rostlin, letos jich bylo přes 80. "Letošní deště hořečku prospěly a kvete více. Rozšiřuje se po celé louce. Je to nejvíce za zhruba deset let," uvedl Karel Mašek, který si právě v Úbislavi louku pronajal a pečuje o ni.

"Abych měl přehled, tak jsem si ke každé rostlině dal cedulku. Poznám ji už podle lístečků. Pár hořečků roste už i o kus dál. Tento rok je jich tu mnohonásobně více než v předchozích letech," řekl Mašek. "Líbí se mi také další kytky. Jsou tu vstavače, kruštíky, lilie i hořec panonský," dodal.

Kriticky ohrožený hořeček začal z přírody mizet ve 20. století. Úbytek souvisel s tím, že se začaly vytrácet tradiční způsoby zemědělství. Hořeček se přestal v přírodě objevovat hlavně potom, kdy se přestaly kosit louky a nevyužívaly se ani jako pastviny. Projekt chce tyto způsoby obdělávání pozemků opět dostat do míst, kde se bylina vyskytuje.

"Přínosem je proto návrat k tradičním způsobům hospodaření, oživení místních tradic a zachování kulturního dědictví," uvedla manažerka projektu Eva Ježková. Program podle ní mimo jiné prospěje také k zadržení vody v krajině.

Na projektu se podílí Jihočeský kraj a také organizace Českého svazu ochránců přírody Onyx nebo bratislavské regionální ochranářské sdružení. Právě Slovensko, ale také Rakousko, Německo a Polsko jsou dalšími státy, kde se hořeček kromě Česka vyskytuje.

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, Jihočeský kraj, hořeček, Česko, projekt, okres Prachatice, louka, Karel Mašek, Český svaz ochránců přírody, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý se v Česku rozrůstá. Masivně se objevil na Prachaticku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.