Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zakázka za půl miliardy. Jihočeské ZVVZ se bude podílet na rekonstrukci elektrárny Tušimice

Strojírenský holding ZVVZ Group Milevsko se bude podílet na rekonstrukci elektrických odlučovačů popílku v elektrárně Tušimice, jež patří Skupině ČEZ. Jako klíčového subdodavatele si milevskou společnost vybral Metrostav, který v tendru, jejž vypsal ČEZ, zvítězil. Zakázka je za 900 milionů, z toho pro ZVVZ 500 milionů korun. Práce jsou naplánované na léta 2021 a 2022.

Cílem zakázky je snížit emise, takzvané tuhé znečišťující látky. Novinářům to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Rekonstruovat se budou čtyři elektrické odlučovače popílku výrobních bloků 21, 22, 23 a 24 tušimické elektrárny. Metrostav je upraví na filtry využívající tkaninové filtrační elementy. Součástí zakázky jsou úpravy spalinovodů, spalinových ventilátorů a dopravy popílku.

Metrostav si jako svého klíčového subdodavatele hlavních technologických souborů vybrala firmy ZVVZ Enven Engineering (látkové filtry, spalinovody, doprava popílku) a ZVVZ Machinery, která dodá spalinový ventilátor.

Práce se budou dělat v letech 2021 a 2022, při technologických odstávkách jednotlivých výrobních bloků. "Celková hodnota kontraktu činí zhruba 900 milionů korun, z čehož souhrnná hodnota dodávek společností skupiny ZVVZ Group činí hodnotu okolo 500 milionů korun," uvedl ředitel ZVVZ Group pro strategii Martin Vojáček.

Vedení ZVVZ Group a zástupci Metrostavu Divize 3 podepsali dvě dodavatelské smlouvy 19. října. Generální ředitel ZVVZ Group Peter Bodnár uvedl, že jde o jeden z klíčových okamžiků v novodobé historii holdingu.

"Skupina ZVVZ Group si v posledním období prošla nelehkým vývojem včetně aktuální složité situace na energetickém a průmyslovém trhu ve vazbě na dopady spojené s celosvětovou pandemií covid-19. I přes toto složité období se podařilo společnostem skupiny ZVVZ Group ve spolupráci se společností Metrostav prosadit s řešením a svými produkty u Skupiny ČEZ, nejvýznamnějšího ze zákazníků působícího na energetickém trhu v České republice," uvedl Bodnár.

Holding ZVVZ Group měl v roce 2018 konsolidované tržby 1,233 miliardy Kč. Zisk EBITDA (před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) byl 60,7 milionu Kč. V roce 2017 měl holding s tehdy ještě 800 zaměstnanci konsolidované tržby 1,55 miliardy Kč a skončil ve ztrátě 320,2 milionu Kč. Výsledky za loňský rok firma dosud nezveřejnila.

ZVVZ vyrábí a dodává vzduchotechniku, elektrofiltry, ventilátory i velkoobjemové přepravníky. Holding, v němž podle informací z jara pracuje 670 lidí, patří finanční skupině Ges Group Ivana Zacha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, stroje, energie, ZVVZ, ČEZ, Milevsko, elektrárna, Tušimice, Metrostav, ZVVZ GROUP, a.s., ventilátor, Ladislav Kříž, ZVVZ MACHINERY, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázka za půl miliardy. Jihočeské ZVVZ se bude podílet na rekonstrukci elektrárny Tušimice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.