Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přezutím pneumatik příprava na zimní sezónu nekončí. Kontrolu svého auta by neměli řidiči podceňovat

PR článek

Ačkoli poslední dobou ovládá veškeré dění situace kolem vládních opatření v rámci epidemie covid-19, příchod zimy žádné nařízení nezastaví. Ve všeobecném shonu je potřeba mít na paměti, že od 1. listopadu platí povinnost obout zimní pneumatiky, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, nebo ji lze vzhledem k počasí očekávat.

O rozdílných vlastnostech letních a zimních pneumatik dnes již téměř nikdo nepochybuje. Postupně také klesá procento řidičů, kteří význam zimních pneumatik podceňují. Agentury uvádějí, že v minulém roce jich přezulo více než 90 procent.

Proč na zimu přezout? Důvodů je hned několik! Zimní pneumatiky jsou schopny nabídnout maximální přilnavost k vozovce během chladných povětrnostních podmínek a zajistit tak bezpečnost a jízdní komfort i za špatného počasí. Dalším argumentem pro přezutí může být i riziko krácení nebo v krajním případě odmítnutí pojistného plnění v případě nehody. Pojišťovna má totiž právo pojistné plnění odmítnout v případě, že použití nesprávných pneumatik má příčinnou souvislost se vznikem nehody. „S touto praxí už jsme se při vyřizování pojistných událostí několikrát setkali. Jak v případě letních pneumatik používaných v zimě, tak také v případě nedostatečného vzorku zimních gum. Pojišťovny jsou v tomto neoblomné, řidiči s nimi mohou mít táhlé a nepříjemné spory,“ uvádí Dalibor Kosík, vedoucí servisu Volkswagen ve společnosti CB Auto.

Nejen pneumatiky

Že výměnou pneu příprava na zimu končí? Není tomu tak. Řidiči by měli myslet i na ostatní úkony související s bezpečným provozem v zimních měsících. „Součástí přezutí pneumatik je samozřejmě jejich vyvážení. V této souvislosti ale řidičům doporučujeme také kontrolu geometrie, která zvyšuje životnost pneumatik a zaručuje její správnou funkčnost. Krom toho řidiči často využívají celkovou kontrolu podvozku, tedy stav tlumičů, zavěšení a uložení kol,“ říká Dalibor Kosík a dodává: „Mnohdy se rovněž zapomíná na kontrolu seřízení světel, jejichž správná funkce je v tmavém zimním období velmi důležitá. Součástí každé zimní prohlídky vozu je taktéž test mrazuvzdornosti chladicí kapaliny. Její špatné složení může řidiče v mrazivém období pěkně potrápit.“

Pomůže internet

Některé části zimní údržby řidiči zvládnou sami. Ostatně dnes stačí sednout k internetu a pohodlně si objednat potřebné zboží. Řeč je například o autobaterii, která dostává v zimě zabrat. Pokud není v ideálním stavu, je třeba se zamyslet nad její výměnou. A pokud si s ní nevíte rady, vězte, že je internet plný podrobných návodů i videí. Ostatně to samé platí například pro lišty stěračů, které také není radno před zimou podceňovat.

„Před zimní sezonou tradičně evidujeme nárůst objednávek zimního příslušenství, jako jsou držáky lyží a střešní nosiče. V posledních týdnech také zaznamenáváme významný nárůst on-line objednávek zimních kompletních kol, autobaterií či sněhových řetězů,“ uzavírá Pavel Mašek z internetového obchodu CBdíly.cz, který se specializuje na originální náhradní díly a příslušenství ŠKODA.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky CB Auto, přezutí pneumatik, zimní sezóna, zima, pneumatika, Internet, Volkswagen, Pavel Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přezutím pneumatik příprava na zimní sezónu nekončí. Kontrolu svého auta by neměli řidiči podceňovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.