Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Firma Art4promotion pořádající vánoční trhy přišla o většinu akcí, ztráta je čtyřicet milionů

Jihočeská firma Art4promotion, která pořádá konference, slavnosti, plesy či vánoční trhy, přišla letos kvůli koronavirovým omezením o 40 milionů korun. Většina akcí byla zrušená. Několikrát žádala firma o vládní podporu, získala ji jednou. Odložila tedy investice a propouštěla. Nově se zaměřila na dezinfekci, vyvinula dezinfekční rámy.

"Měli jsme poměrně dobře nastartovanou sezonu, připravené velké akce, mezinárodní konference. A ze dne na den, a to jsem si nikdy nemyslel, že se nám po 23 letech může stát, jsme kvůli vládním opatřením spadli na nulu. Museli jsme všechno zrušit, jenom na jaře akce mezi 15 a 20 miliony korun, což bylo pro nás poměrně fatální," řekl jednatel firmy Rudolf Střítecký.

Zrušeny byly desítky akcí, které firma pořádala, například ples firmy Robert Bosch nebo mezinárodní konference firmy Koh-i-noor. Nově zrušila adventní trhy v Budějovicích. "Je to více než půlroční práce. Advent je kompletně připravený včetně hudebního programu i sortimentu stánků. Ve čtvrtek 5. listopadu měla začít stavba kluziště a adventního městečka," řekla jednatelka Lenka Střítecká.

Z letních akcí, na nichž se mohla firma podílet, zůstaly jen městské nebo hudební festival v Českém Krumlově. "Z nuly jsme za léto dostali pomalu na skoro standardní mimosezonní provoz. A když jsme se trošku nastartovali, tak přišla znovu opatření a jsme znovu na nule. Přes tři měsíce jsme byli příjmově na nule, pak měsíc a půl fungovali a teď už jsme dalších 14 dní zavření," řekl Střítecký.

Státní pomoc podle něj dosud nefungovala. Na jaře firma zažádala o peníze z programu pro malé a střední podniky a po třech a půl měsících dostala odpověď, že částku vyčerpali jiní. Na program Covid - Nájemné nedosáhla, přestože má sklady. Jediná pomoc, kterou čerpala, byla firmám do dvou jednatelů. "Dostali jsme každý asi 40 tisíc korun," řekl Střítecký. Nyní zažádá o finance z programů Covid - Nájemné a Covid - Kultura II.

Firma odložila investice do technologií či vodních fontán, které chtěla na podzim využít při show v Mexiku. Díky těmto penězům zatím přežila. Přesto jednoho technika propustila, dvě pracovnice odešly na mateřskou. Firma s ročním obratem 30 až 50 milionů korun dávala práci i řadě externistů.

Za problém Střítecký považuje, že z odvětví odejde řada profesionálů. "Náš obor se zastavil úplně. Hospody a restaurace mohou aspoň otevřít okénko nebo dělat rozvážku. My nemůžeme dělat vůbec nic. Korporátní klientela vymřela a neobnoví se dřív než za dva roky," řekl jednatel.

Firma, který dosud každý rok rostla, připravila přes 3600 akcí. Vyplývá to z informací na webu. Jednou z nejznámějších je show Vltava žije v Budějovicích, která poslední roky lákala desítky tisíc lidí z celé ČR.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, služby, zábava, koronavirus, Č. Budějovice, COVID-19, Robert Bosch, České Budějovice, Koh-I-Noor, Mexiko, Česko, vánoční trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Art4promotion pořádající vánoční trhy přišla o většinu akcí, ztráta je čtyřicet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.