Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Most v Lipně je podle úřadů nutné zavřít. Starosta Loučovic s rozhodnutím nesouhlasí

Městský úřad v Českém Krumlově nechá tento týden uzavřít most Prefa přes řeku Vltavu pod vodní nádrží Lipno. Podle diagnostického průzkumu, který nechal udělat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), je most v nevyhovujícím stavu. S uzavřením mostu ale někteří nesouhlasí.

Majitelem mostu je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Most je ale pro úřad nepotřebný, a proto do něj podle mluvčí úřadu Michaely Tesařové nemůže ze zákona investovat víc, než je základní údržba. Úřad nechal zpracovat diagnostický průzkum a výsledky předal Městskému úřadu v Krumlově.

„Most je v nevyhovujícím stavu, proto jsme požádali o vyjádření odbor dopravy a silničního hospodářství v Českém Krumlově, který se rozhodl vzhledem k bezpečnosti obyvatel žijících u přehrady most uzavřít," řekla Tesařová.

Proti uzavření mostu podal odvolání ke krumlovskému úřadu poslanec hnutí ANO a starosta obce Loučovice Jan Kubík. „Podle úřadu je most v havarijním stavu. Já si to nemyslím, pro pěší by nemělo být žádné ohrožení. Když jezdím po Čechách, vidím horší mosty v provozuschopném stavu," řekl Kubík.

Podle Kubíka vydal úřad rozhodnutí o uzavírce, aniž informoval, že zahájil správní řízení. „Tím nám znemožnil bránit se hned v začátku. Ten most je důležitý pro všechny, co pracují na vodní elektrárně, jedou na vlakové nádraží Lipno nebo bydlí v lokalitě Dvorečná," řekl Kubík. Celou situaci chce řešit s novým jihočeským hejtmanem Martinem Kubou.

Most, který nikdo nechce

Most patřil dříve pod Okresní národní výbor v Českém Krumlově, pak přešel do správy ÚZSVM. Ten opakovaně oslovil obce Lipno nad Vltavou a Loučovice, zda by s ohledem na potřeby svých obyvatel most pod sebe zdarma nepřevzaly. Ani jedna z obcí ale neměla podle Tesařové zájem. ÚZSVM nabídl most i Jihočeskému kraji, Povodí Vltavy a společnosti ČEZ, která dříve využívala most k přepravě nadměrných nákladů při opravě lipenské elektrárny. Nikdo z nich zájem o most neprojevil.

ÚZSVM na základě rozhodnutí krumlovského úřadu začal připravovat podklady pro objízdnou trasu, které budou předloženy Dopravnímu inspektorátu v Českém Krumlově. Ještě do konce roku bude také provedena odborná technická prohlídka stavu mostu. Na základě závěrů této prohlídky bude moci ÚZSVM učinit další kroky.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky most, Lipno nad Vltavou, Loučovice, ÚZSVM, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Vodní nádrž Lipno, Český Krumlov, Jan Kubík, Vltava, ANO 2011, Martin Kuba, ČEZ, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most v Lipně je podle úřadů nutné zavřít. Starosta Loučovic s rozhodnutím nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.