Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Lidé přes léto využívali cestování lodí. Na Vltavě padl rekord

Zahraničnímu cestování letošní rok nepřeje a lidé tak na dovolenou vyráželi spíše po Česku. Obrovský zájem zaznamenala Vltavská vodní cesta, kterou od května do září proplul rekordní počet lidí. Absolutní rekord si ale připsala plavební komora v Hluboké nad Vltavou, kterou podle dat proplulo přes tisíc lodí.

Od května do září mělo proplout Vltavu 47 613 osob na 11 933 plavidlech. Oproti loňskému roku jde o téměř deseti tisícový nárůst osob. Rekord zaznamenala i plavební komora v Hluboké nad Vltavou, kterou podle dat proplulo 1017 lodí a téměř 4000 lidí.

„Očekávalo se, že letošní sezóna bude vzhledem k omezení cestování do zahraničí mimořádná, ale skutečnost předčila očekávání,“ uvedl specialista na vodní dopravu Tomáš Kolařík.

Stejná situace ve Středočeském kraji

Podobně vytížená byla i Vltava ve Středočeském kraji, kde se v letních měsících tvořily fronty na proplavení přes hráz přehrady Orlík a převoz traktorem přes hráz přehrady Slapy. Na obou hrázích se v horizontu několika let připravuje stavba lodních zdvihadel o kapacitě 300 tun, které by měly zajistit plynulý provoz i při vzrůstajícím zájmu o rekreaci na vodě.

Investice jsou ale plánované i v Jihočeském kraji. Povodí Vltavy už dokončilo modernizaci lodního výtahu na Orlíku, modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí a hotová je také první část prohloubení plavební dráhy pod vodním dílem Kořensko. Dohromady se jedná o investice za více než 140 milionů korun.

Na konci listopadu chce navíc Povodí Vltavy začít rozšiřovat přístaviště v Týně nad Vltavou. Kapacita by se tak měla zvýšit na 24 plavidel a jednu výletní loď. Do konce roku začne podnik stavět i 255 metrů dlouhou přístavní hranu v Českých Budějovicích, práce potrvají do příštího podzimu. Přibudou tak možnosti, jak přistát poblíž centra. Investice je téměř 26 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Jindra Soukal

Štítky Vltavská vodní cesta, Vltava, lodě, plavby, cestování, Hluboká nad Vltavou, Česko, Povodí Vltavy (státní podnik), Středočeský kraj, Vodní nádrž Orlík, Vodní nádrž Slapy, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé přes léto využívali cestování lodí. Na Vltavě padl rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.