Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Armáda nabízí k odprodeji vojenský bunkr na jihu Čech. Opevnění vyjde na pár desítek tisíc korun

Plánujete koupi zahradní chatky nebo menšího domku, kde budete trávit letní měsíce? Co takhle pořídit vojenský bunkr? Armáda před několika dny zveřejnila seznam lehkých opevnění, která nabízí k převzetí. V nabídce najdete například bunkr stojící v Nových Sadech u Písečného v Jihočeském kraji.

Bunkr se nachází mimo zastavěné území, zhruba dva kilometry jihovýchodním směrem od obce Písečné po silnici směrem na Rancířov. Bunkr je bez inženýrských sítí. Přístup k němu vede pouze po pozemcích, které k němu nepatří. Pokud byste přeci jen měli zájem, minimální prodejní cena je stanovena na 24 900 korun. Prodej probíhá formou výběrového řízení. Kompletní nabídku najdete na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Československé předválečné opevnění bylo budováno především u německých, polských, maďarských a posléze i rakouských hranic, kde buď doplňovalo těžké opevnění nebo bylo stavěno samostatně. Postupně byly budovány i vnitrozemské obranné linie, umožňující v případě nutnosti zpomalení a ztížení postupu nepřátelských sil v případě plánovaného ústupu armády na Slovensko. Během dvou let výstavby se podařilo dokončit téměř deset tisíc pevnůstek. Do dnešní doby se jich dochovalo několik tisíc. Rozesety jsou po zalesněných svazích pohraničních hor, ale i na rovinách Čech, jižní Moravy, Slezska i Slovenska.

V dnešní době je většina „řopíků“, jak se bunkrům lidově říká, opuštěna. Řadu z nich si ale zvelebili nadšenci z celé republiky. Jedním z nich je Pavel Mašek. Ten chtěl malou chatku, kde by mohl občas přespat. Ideálně v okolí Plzně nebo Karlových Varů. Do oka mu nakonec padl bunkr, co na tom, že to k němu má přes 300 kilometrů daleko, prostě ho chtěl. Od ministerstva obrany tedy koupil starý bunkr z roku 1938.

„Hledal jsem nějakou boudu, nenáročnou zahrádku na víkendy, abych se taky zabavil rukama. A hledal jsem lokalitu Vary – Plzeň – Praha, jenže jsem nenašel. Leda vzít si hypotéku, a to jsem nechtěl. Pak jsem si vzpomněl, že armáda občas nabízí zbytkové pozemky a tak jsem našel, že jsou nějaké na Moravě a tam bunkr,“ popisuje začátek svých peripetií Pavel Mašek.

Bunkr chtěl využít nejen k občasnému přespání, ale protože ho baví historie, měl v plánu i venkovní historickou obnovu do dob 30. let. Nyní s odstupem času přiznává, že podcenil přípravu. Představa toho, že má vlastní „řopík“ v malé obci Březí na Břeclavsku vypadala přeci jen idylicky. Jenže narazil na nevoli úřadů, které mu odmítly okolní pozemek prodat nebo pronajmout. S tím se ostatně potýká celé dva roky, co je majitelem objektu. Jeho příběh jsme přinesli v tomto článku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚZSVM

Štítky Nové Sady, Jihočeský kraj, bunkr, opevnění, Česko, pozemek, Pavel Mašek, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Slovensko, Plzeň, Rancířov, Omroepvereniging VARA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda nabízí k odprodeji vojenský bunkr na jihu Čech. Opevnění vyjde na pár desítek tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.