Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová budova knihovny je hotová. Čtenářům by se měla otevřít v lednu

V dubnu 2019 začala stavba nové budovy Jihočeské knihovny. O více než rok a půl déle už je budova téměř hotová a čeká jen na nastěhování knih a časopisů. Nová budova vyšla na 168 milionů korun a otevřít by se návštěvníkům měla v lednu.

Nová budova knihovny se na Lidické třídě začala stavět v dubnu 2019. Návrh připravil ateliér Kuba & Pilař architekti, kteří uspěli v architektonické soutěži realizované na přelomu roku 2016/2017. Vítězný návrh rozšiřuje knihovnu formou „levitující" jednopodlažní dostavby, která je s původním objektem spojena pouze v místě současného vstupu.

Díky nové přístavbě budou moct čtenáři volně vybírat knihy z polic. To nebylo ve „staré“ budově možné. Lidé zde vybírali z online katalogu a objednávali. To se teď díky novému systému změní.


Jak šla postupně stavba nové budovy. Zdroj: youtube.com

Stavba byla na konci října dokončena a předána knihovně. Ta se musí postarat o vybavení, regály, nábytek a knihy. Právě ty se v týdnu pomalu chystaly na svá místa. Celkem je třeba do polic umístit více než 130 tisíc svazků knih a časopisů. Kvůli stěhování a zařizování bude knihovna až do konce roku zavřená. Otevřít by se měla čtenářům v lednu. 

Na nové budově zbývá doladit pár detailů, a také okolí knihovny. Na své místo se vrátí také autobusová zastávka, která musela být kvůli stavbě o pár metrů posunuta. Nová přístavba vyšla na necelých 168 milionů korun. Přes 105 milionů získal kraj z dotace, zbytek bude doplácet ze svého.

Ohodnoť článek

Foto Jihočeská vědecká knihovna

Štítky Jihočeská vědecká knihovna, stavba, knihy, České Budějovice, Jihočeský kraj, knihovna, kniha, YouTube, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova knihovny je hotová. Čtenářům by se měla otevřít v lednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.