Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Táboře se dnes Stará radnice rozsvítila v barvách trikolory. Zazněla Modlitba pro Martu

Jihočeský Tábor dnes oslavil 17. listopad nasvícením čerstvě opravené Staré radnice na Žižkově náměstí v barvách trikolory. Na náměstí se před 31 lety scházeli lidé na demonstracích. Pietní místo pro položení květin a zapálení svíčky tam je u kašny. Připomínka byla kvůli epidemii tentokrát bez proslovů a kulturního programu. Rozsvícení Staré radnice 11 minut po 17. hodině mohli lidé sledovat živě na facebooku Husitského muzea.

Ředitel muzea Jakub Smrčka v úvodu přenosu připomněl to, že dnešní svátek je Dnem boje za svobodu a demokracii a Mezinárodním dnem studentstva. „Připomínáme si všechny, kteří při zápase o to, aby si zachovali svědomí a aby tady zůstala svoboda aspoň mezi námi, položili život nebo dali všanc svoje zdraví, svoje životní jistoty," uvedl. Se začátkem světelné produkce zněla potemněným náměstím z reproduktoru píseň Modlitba pro Martu a také kostelní zvony. Přihlížející lidé v rouškách pak zatleskali.

Husitské muzeum, které má ve Staré radnici svoji expozici, se tak připojilo k iniciativě rozsvícení významných budov neziskové organizace Díky, že můžem. „Jsme rádi, že jsme tuhle akci mohli mít a mohli zažít, protože je to v téhle době důležité, určité vědomí sounáležitosti," řekl Smrčka.


Zdroj: Facebook Husitské muzeum v Táboře

V Českých Budějovicích se v 17:11 na Černé věži rozezněly zvony Oktáva, Maria, Budvar a Marta. Členové orchestru opery Jihočeského divadla navázali provedením české hymny ze střechy radnice. Minulé roky organizovalo divadlo 17. listopadu početný průvod, což tentokrát možné nebylo.

„Hledali jsme formu důstojné oslavy, která nebude v rozporu s platnými protiepidemickými opatřeními a aspoň trochu nám dovolí poděkovat těm, kteří pro nás svobodu a demokracii vybojovali," uvedl ředitel divadla Lukáš Průdek. Byl rád, že jeho výzvu zahrát k dnešnímu svátku hymnu přijala i jiná divadla v Česku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook TÁBOR - město našeho srdce, David Peltán

Štítky Tábor, radnice, svátek, 17. listopad, muzeum, Facebook, divadlo, Žižkov, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Mezinárodní den studentstva, kašna, Budějovický Budvar, Husitské muzeum v Táboře, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře se dnes Stará radnice rozsvítila v barvách trikolory. Zazněla Modlitba pro Martu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.