Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z výtopny Vráto zůstane jen komín. Nejvyšší stavba ve městě bude sloužit čisté energii

Někdejší výtopnu pak bude připomínat pouze 160 metrů vysoký betonový komín, který se stane součástí připravovaného zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO). Jde o moderní způsob efektivního využití potenciálu nerecyklovatelných odpadů, který se už využívá ve zhruba 520 evropských lokalitách. Nejvíce se jich podle evropského svazu CEWEP nachází ve Francii (126) a Německu (96).

„Lehko se stane, že tuto raritu v majetku městské společnosti při každodenním shonu přehlédneme. Je to nejvyšší stavba ve městě. Její budoucí využití zaručuje minimalizaci dopadů kogenerační výroby elektřiny a tepla na hustě osídlenou aglomeraci Českobudějovicka i širší okolí,“ říká Václav Král, předseda představenstva českobudějovické teplárny, která výtopnu vlastní. 

Zároveň se jedná o nejvyšší zděnou či betonovou stavbu v Jihočeském kraji. O 13 metrů vyšší už je pouze ocelová konstrukce vysílače na Kleti.

Výtopna ve Vrátě zahájila provoz v roce 1989. Krajské město zažívalo dynamický rozvoj a okrajová lokalita se měla stát alternativou k teplárně v Novohradské ulici. Tehdejší Jihočeská energetika zde chtěla postavit mazutovou výtopnu, ale ropná krize ve druhé polovině 70. let záměr zmařila. Z následně vyprojektované výtopny se třemi uhelnými kotli byl nakonec postaven pouze jeden. Teplárna ho dnes provozuje při odstávkách nebo opravách výrobního zařízení v hlavním závodě. K zásobování distribučního systému tepla se tedy využívá zcela výjimečně.

Vytáhlou vráteckou dominantu si za domov vybrali kriticky ohrožení sokoli stěhovaví. Ti ve speciální budce umístěné na ochozu ve výšce 120 metrů už dva roky po sobě vyvedli mladé. Poté, co opustili hnízdo, mohli letos v létě komín využít piloti armádního vrtulníku a jihočeští hasiči ke cvičení záchrany osob z místa přístupného jen ze vzduchu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Vráto, České Budějovice, teplárna, výtopna, energie, komín, Německo, Francie, Václav Král, okres České Budějovice, Jihočeský kraj, Kleť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Král

Proč proboha nenapíšete, že ve Vratě bude spalovna odpadu????

Středa, 18. listopadu 2020, 17:42Odpovědět

Z výtopny Vráto zůstane jen komín. Nejvyšší stavba ve městě bude sloužit čisté energii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.