Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výroky Dufka ostře odmítáme, komentují jihočeští odboráři slova předsedy asociace

Od nedávné prohlášení odboráře Bohumíra Dufka se distancují také jihočeští odboráři. Jako nevhodné je považuje například Jihočeský odborový svaz KOVO. „Podobné výroky ostře odmítáme. Rozdělovat podnikatele na ty, které musíme v covidové krizi podporovat a na ty, které můžeme nechat krachovat, je zcela nepřijatelné,“ sdělil médiím zmocněnec jihočeského sdružení odborového svazu KOVO Jan Janoušek.

Dufkovo vyjádření už dříve odmítli odmítli také předsedové Českomoravské konfederace odborových svazů a OS KOVO Josef Středula a Jaroslav Souček. „I majitelé restaurací jsou zaměstnavateli. A na jejichž úspěchu, či neúspěchu, jsou závislé desítky tisíc rodin v celé České republice. I když to není vždy jednoduché, bere Odborový svaz KOVO zaměstnavatele jako partnery, nikoli protivníky. Naším společným zájmem jsou úspěšné firmy a spokojení zaměstnanci. Bez ohledu na jejich velikost či obor podnikání,“ doplnil Janoušek.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v šedesát převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem.

Flusnul nám do ksichtu, říká autor billboardů

Do předsedy Asociace samostatných odborů se tento opřel také majitel hlubocké reklamní agentury Martin Hájek. Ten nechal na čtyřech místech vylepit billboardy upozorňující na Dufkovo vyjádření.

„Úspěšný krach do nového roku. Jmenuji se Dufek… Bohumír Dufek,“ píše se na billboardu přirovnávajícím předního odboráře ke komunistickým pohlavárům.



Billboardy upozorňují na nedávné vyjádření Dufka, který prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima News, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, zbytek jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol. V pořadu společně s ním vystupoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který ho za jeho slova zkritizoval. Podle jeho slov je tento názor zcela mimo. „On si představuje, že když někdo zkrachuje, tak je to něco pozitivního,“ kritizoval odboráře šéfkuchař.

Ještě ostřejší slova zvolil pro jeho kritiku podnikatel a majitel reklamní agentury Martin Hájek. „Proč jsem to udělal? Protože flusnul nám živnostníkům do ksichtu. On tady říká, aby zaměstnanci nebo majitelé hospod šli na pracovní úřady. To přeci není řešení. Přeci za tu situaci, která tu je, může nemoc a ne lemplovitost zaměstnavatelů,“ řekl redakci Drbny Hájek a dodal, že je to čistě jeho soukromá iniciativa.

„Já to vytiskl a nalepil. Je potřeba, aby se o takových kreaturách mluvilo a ukazovalo se, co to je za lidi. Tenhle člověk by měl kopat za ty lidi, co mu platí členské příspěvky, ze kterých má slušnou výplatu. To oni ho živí. Přijde mi, že si to ani neuvědomuje,“ doplnil. Podle svých slov na vylepení billboardů nezaznamenal žádný negativní ohlas. Podporu mu na sociálních sítích vyjádřil také hejtman Martin Kuba (ODS).

A kdo že je Bohumír Dufek, který se během druhé vlny koronaviru proslavil výrokem v televizním pořadu? Pětašedesátiletý rodák z Havlíčkova Brodu je český odborový předák, který je posledních 25 let předsedou Asociace samostatných odborů ČR. Od roku 1999 je zároveň viceprezident Evropské federace odborových svazů pracovníků v zemědělství, potravinářství a turismu. Před revolucí byl také členem KSČ.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto webové stránky Bohumíra Dufka, Twitter

Štítky České Budějovice, Bohumír Dufek, odbory, restaurace, koronavirus, opatření, Česko, Jaroslav Souček, Josef Středula, Českomoravská konfederace odborových svazů, Martin Hájek, Asociace samostatných odborů České republiky, Martin Kuba, Zdeněk Pohlreich, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výroky Dufka ostře odmítáme, komentují jihočeští odboráři slova předsedy asociace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.