Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Obchody mohou mít od pondělí otevřeno do 23:00. Většina řetězců však bude zavírat dříve

V Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Vláda rozhodla o snížení v systému PES na čtvrtý stupeň. Obchody se základními potřebami tak už nemusí zavírat v devět hodin večer, ale otevírací dobu mohou prodloužit o dvě hodiny. Většina řetězců však o prodloužení otevírací doby do 23:00 neuvažuje.

V obchodech, které mají výjimku z vládních opatření, tedy potraviny, lékárny či drogérie, stále platí omezení 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. V řetězcích, kde je vyžadován vstup s vozíkem, bude od pondělí platit výjimka například pro matky s kočárky, a děti do šesti let. Maloobchodní prodej je povolen od pondělí do soboty, v neděli musejí obchody zůstat zavřené.

Prodejny, které mají výjimku z vládních opatření proti šíření koronaviru, musely od 28. října zavírat nejdéle v 19:59. Od středy mohly otevírací dobu prodloužit do 21:00. Penny Market fungování posunul u obchodů, které před omezením zavíraly v tuto dobu. Podle mluvčího společnosti Tomáše Kubíka se to týká zpravidla obchodů ve větších městech, v menších obchody zavírají ve 20:00. Další úpravu provozní doby řetězec podle něj v současné době neplánuje.

Hypermarkety Globus od středy rovněž znovu fungují do 21:00. „Aktuálně neuvažujeme, že bychom otevírací dobu urychleně prodlužovali, a to zejména s ohledem na naše zaměstnance, kteří si tento týden prošli už tak nelehkým obdobím spjatým s regulací zákazníků a dalšími změnami. Případné prodloužení nevylučujeme v exponovaném prosincovém období, anebo v reakci na vývoj zákaznické frekvence následujících dnů,“ řekla mluvčí společnosti Lutfia Volfová.

Možností mít otevřeno až do 23:00 využije například Tesco, a to zejména u prodejen, které před restrikcemi fungovaly do půlnoci nebo non-stop. Albert u svých hypermarketů prodlouží provoz do 22:00. Také prodejny Kaufland budou stejně jako před omezením fungovat do 22:00. Billa u obchodů, které dříve fungovaly déle než do 21:00, pravděpodobně zavede zpět standardní provozní dobu. O případném prodloužení do 23:00 bude společnost teprve jednat, uvedla její mluvčí Dana Bratánková.

Epidemie slábne, omezení v ČR se od pondělí rozvolní
Díky postupnému zlepšování epidemické situace v Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Země se posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého. Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení bude začínat od 23:00 místo současných 21:00. Od pondělí budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Bohoslužeb nebo svateb se bude moci účastnit až 20 lidí. Konat se mohou teoretické i praktické závěrečné testy autoškol.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, MZČR,

Štítky koronavirus, opatření, vláda, obchody, otevírací doba, obchod, Česko, COVID-19, Protiepidemický systém České republiky, Penny Market, Tomáš Kubík, Tesco, Billa, Kaufland, Albert Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody mohou mít od pondělí otevřeno do 23:00. Většina řetězců však bude zavírat dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.