Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendech se otevřou některé hrady a zámky. Navštívit můžete Hlubokou nebo Krumlov

Národní památkový ústav (NPÚ) otevře po přechodu země do třetího stupně protiepidemického systému několik památek ve své správě, návštěvníci na ně budou moci chodit o víkendech. Víkendový provoz bude od soboty 5. prosince na Sychrově, v Lednici, na Českém Krumlově, Hluboké, Křivoklátu a ve Valči, přístupná bude také zahrada v Kroměříži. Na zámku Sychrov bude zpřístupněn jen výběrový okruh, na který je možný vstup pouze s on-line vstupenkou.

I v letošním roce byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká. Na prvních třech místech se střídají a jejich roční návštěvnost dosahovala v minulých letech až ke 400 tisíc lidí, letos byla mezi 180 tisíc a 250 tisíc návštěvníků. Oproti loňskému roku se do první desítky nově dostaly zámky Bečov a Buchlovice. K největšímu nárůstu návštěvnosti v roce 2020 došlo na zámcích Opočno, Raduň a Hradec nad Moravicí. Úspěšnou sezonu za sebou mají také hradní areály a hradní zříceniny. I přes koronavirovou pandemii meziročně vzrostla návštěvnost hradům Rabí, Velhartice, Bítov, Žebrák a Krakovec.

Památky ve správě státu letos v hlavní sezoně navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak poklesla návštěvnost o milion. Kvůli kratší sezoně má NPÚ i propad výnosů, v meziročním srovnání ho ústav odhaduje na 190 milionů korun.

Opatření proti šíření koronaviru na jaře způsobila odklad začátku návštěvnické sezony skoro o dva měsíce, druhá vlna ji zase na podzim ukončila o tři týdny dříve před plánovaným termínem.

NPÚ má ve správě stovku státních hradů, zámků a dalších památek. Na jaře letos byly památky skoro dva měsíce uzavřeny, v prázdninových měsících však návštěvnost dosáhla podobné úrovně jako v minulých úspěšných letech.

V loňském roce od ledna do konce září přišlo na památky 4,6 milionu lidí, tedy o milion více než letos. Za celý loňský rok dosáhla návštěvnost téměř 5,3 milionu lidí, protože mohli chodit ještě po skončení hlavní turistické sezony a i díky speciálním adventním akcím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Hluboká nad Vltavou

Štítky ČR, koronavirus, památky, vláda, NPÚ, hrad, zámek, Český Krumlov, Národní památkový ústav, Sychrov, Kroměříž, Lednice, Valča, Křivoklát, Hluboké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendech se otevřou některé hrady a zámky. Navštívit můžete Hlubokou nebo Krumlov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.