Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ten vánoční čas dočkali jsme zas - předvánoční mozaika osobností jihočeské lidové kultury a jejích tradic

PR článek

Vánoční výstava zaměřena na profily tvůrců, jejichž úcta k tradici, talent, řemeslná zručnost i umělecký cit přesahuje hranice našeho regionu. Svým osobitým zachycením „bílých svátků“ se návštěvníkům představí 17 osobností oceněných titulem Nositel tradice lidových řemesel Ministerstva kultury České republiky a Cenou hejtmana Jihočeského kraje za rozvoj a udržování lidových tradic regionu. Ministr kultury České republiky uděluje titul každoročně od roku 2001 vynikajícím lidovým výrobcům, jímž veřejně oceňuje jejich práci. Hejtman Jihočeského kraje od roku 2012 každoročně cenu uděluje jako projev veřejného uznání subjektům udržujícím znalosti a dovednosti v oblasti lidové tradiční kultury regionu.

Tradiční lidová kultura tvoří nedílnou součást kulturního dědictví každé země. Získali jsme od našich předků nádherný odkaz a je jen na nás, jak ho v současnosti využijeme i s jakým respektem a citlivostí s ním budeme zacházet. Každý region má svůj vlastní neopakovatelný charakter daný historickým, hospodářským a kulturním kontextem i staletými tradicemi jeho obyvatel. Budeme rádi, pokud se k nám návštěvníci přijdou podívat a alespoň na chvilku zapomenou na každodenní starosti a naladí se u nás na tu pravou vánoční atmosféru,“ říká garantka výstavy z Regionálního odborného pracoviště pro lidovou kulturu v Jihočeském muzeu Marcela Macková.

Na výstavě budou představeni tito všestranní lidoví tvůrci: Jiří Drhovský, Zdeněk Kubák, Milan Macho, Ludmila  Dominová, Miroslav Stecher, Jiří Honiss, Ing. Pavel Sarauer, Ivanka Wolková, Marie Flašková, Pavel Rouha, Jaroslav Frencl, Jan Smrt, Alena a Martin Rabochovi, Sedlická krajka o.p.s., Miroslav Pelikán, Ivana Stará, Růžena Vinciková.

Výstavu letos bohužel nebudou doprovázet tradiční živé ukázky lidových řemesel. Konání dalších doprovodných akcí bude upřesněno s ohledem na aktuální vývoj epidemiologické situace. Během celého adventu bude na webových stránkách Jihočeského muzea a na sociálních sítích muzea zveřejňován seriál příspěvků s vánoční tematikou.

Výstava je otevřena od úterý do neděle včetně svátků vždy od 9:00 do 17:30 hodin. Otevírací doba během svátků (24. 12. a 31. 12. od 9:00 do 14:00 hodin a dále 25. 12., 26. 12. a 1. 1. 2021 od 9:00 do 17:30 hodin).

Ohodnoť článek

Štítky muzeum, České Budějovice, Vánoce, tradice, lidová kultura, výstava, Česko, Jihočeský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, advent, Miroslav Pelikán, Milan Macho

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ten vánoční čas dočkali jsme zas - předvánoční mozaika osobností jihočeské lidové kultury a jejích tradic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.