Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihočeském Velešíně zdobí betlémy výlohy obchodů

Výlohy obchodů a okna domů na náměstí v jihočeském Velešíně zaplnily betlémy. Je mezi nimi i malá část betlému Pavla Rouhy asi s 200 figurkami z lipového dřeva, který jinak vystavuje v Domě U Kantůrků. Nápad, jak nahradit kvůli koronavirovým omezením velkou výstavu, vzešel od spolku Přátelé města Velešín. Jde asi o 20 zastavení. Lidé si výlohy s betlémy se zájmem prohlížejí.

Pavel Rouha si do obchodu s textilem dnes přivezl v kolečku mech i větvičky. Figurky stojí na písku, z betlému se jich tam vejde dvacetina, k nim ještě chaloupka a nápodoba pece z Lenory. „Je to zástup těch darovníčků. Když je nouzový stav, jsme rádi aspoň za tuhle možnost. Vybral jsem figurky kolem svaté rodiny, aby měl betlém smysl, a nejznámější Velešáky, kteří se zasloužili o kulturní část života města," řekl pětapadesátiletý Rouha.

Ve výloze stojí buditel Josef Václav Kamarýt i někdejší ředitel ZUŠ. S nápadem na vánoční výzdobu výloh přišly členky spolku Marie Korbelová a Marie Müllerová. Rouha jim je vděčný. „Marušce Korbelové patří obrovský dík. Žije teď jenom tím, obchází náměstí, dolaďuje okna a výklady," řekl.

Betlém jindy zabere 30 metrů čtverečních. Rouha se snaží každý rok přidělat nové figurky. Jsou z lipového dřeva, vysoké 17 centimetrů. „Můj cíl je postavit betlém jako pohádku pro dospělé. Těch 36 metrů čtverečních je měsíc v kleče, perné práce denně, kolikrát do noci," popsal.

Velešín se v jeho očích teď proměnil v malou Třešť, město na Vysočině, kde je letitá tradice jesliček. „Mají betlémy v soukromých domech, mívali je i v ložnicích, nad manželskými postelemi. To jsem zažil jako sedmiletý kluk, že nás ti lidé zvali dovnitř a hostili," řekl Rouha, který první figurku, pastýře s píšťalou, vyřezal, když mu bylo šest let. Využívá dřevo a přírodní materiály, koloruje olejovými barvami.

Je rád, když může vytvořit příběh. Snaží se, aby krajina měla každý rok jiný ráz. Jako zemědělec vnímá přírodu jinak než ostatní. „Koukám z traktoru, dívám se na všelijaká zákoutí, která lidé nevidí, protože na pole a louky ani nepřijdou. Snažím se to vštípit do betlému," řekl Rouha.

Betlém tvořil po nocích a ve volných chvílích. Není vyučený řezbář. Nejdřív ho stavěl doma. „To bylo přes tři čtvrtě obýváku, doma jsme se nehnuli. Potom to putovalo na půdu," řekl. S prací mu pomáhají synové.

V betlému zachytil i jihočeská řemesla a architekturu. Kromě svaté rodiny a tří králů spatří lidé roubenku s hospodyní stloukající máslo, přadlenu, lenorskou pec, koněspřežku, žně, hamr, nimroda, tesaře, havíře, hrnčíře, voraře, kováře a koláře, šumavské skláře s dobovými píšťalami, vinaře i hasiče. V betlému stojí i dudák Josef Režný a dokonce sám autor.

Jeho betlém oceňují i odborníci. „Trochu mi pan Rouha připomíná mistra Krýzu, ale o pár set let mladšího," řekla etnografka Alexandra Zvonařová. Velešínského řezbáře přirovnala k Tomáši Krýzovi, autorovi Krýzových jesliček, největšího lidového mechanického betlému na světě.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Přátelé města Velešín

Štítky betlém, Vánoce, advent, Velešín, jižní Čechy, obchod, dům, výstava, Madeleine Albrightová, Marie Müllerová, Josef Režný, Lenora, okno, lipové dřevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeském Velešíně zdobí betlémy výlohy obchodů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.