Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit, kde budou mít letos stánky

Stejně jako každý rok, i letos s blížícími se vánočními svátky, upozorňuje Státní veterinární správa (SVS) stánkové prodejce kaprů na povinnost nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánují inspektoři kontroly stánků.

Prodej kaprů k Vánocům neodmyslitelně patří. A protože se oblíbené svátka blíží, prodejci mají podle Státní veterinární správy povinnost svůj prodej ohlásit prostřednictvím formuláře na webových stránkách SVS. „Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela noví,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Podmínky pro prodej

Prodej ryb má hned několik pravidel, která musí prodejci dodržovat. Týkají se jak samostatného prodejního místa, prodeje, ale i porážení ryb. Pracovníci státní veterinární správy kontrolují například pracovní desky, na nichž probíhá porcování ryb nebo výbavu prodejců. Povinný je při prodeji také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. „V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb,“ popisuje Vorlíček.

Kromě samotného prodeje kontrolují veterináři také zeměpisné označení ryb, které prodejci používají. Jde například o Třeboňského nebo Pohořelického kapra. „Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, jehož chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity a jeho maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení,“ vysvětluje mluvčí.

Prodej a koronavirus

V současné situaci musí být navíc dodržována opatření proti šíření koronaviru. Inspektoři tak budou letos kontrolovat také používání ochranných prostředků a hygienu prodeje.

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř tisíc prodejních míst. „Zhruba ve čtyřech procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu. Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě,“ uzavřel Vorlíček.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky prodej kaprů, kapr, Vánoce, Státní veterinární správa, Státní veterinární správa České republiky, ryby, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit, kde budou mít letos stánky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.