Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zastupitelé schválili městský rozpočet na příští rok. Investice půjdou do dopravy a škol

České Budějovice budou mít příští rok rozpočet s příjmy 2,19 miliardy korun a výdaji 2,64 miliardy korun. Schodek 452,4 milionu pokryje město z prostředků minulých let, z úvěru i fondu rezerv. Investovat se má hlavně do dopravy a škol. Návrh rozpočtu dnes zastupitelé po několikahodinové diskusi schválili, nechyběla ale silná kritika ze strany opozice.

Rozpočet se na jaře ještě může změnit, v souvislosti s dopady koronaviru, jak řekl v diskusi primátor Jiří Svoboda (ANO). Pro rozpočet hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo šest, zdrželo se devět.

„Investice stejně jako stát brzdit nechceme, alespoň prozatím, protože si myslíme, že v současné situaci je to důležité pro zachování hospodářství, tedy i zaměstnanosti. Investiční část výdajů posilujeme. Rozpočtový schodek, který tím vzniká, jsme zatím schopni vyrovnávat zapojením rezerv," řekl náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Mezi největší investice města, kde žije téměř 94 tisíc lidí, patří dopravní telematické systémy, modernizace řídícího systému křižovatek či kamery, kam radnice dá přes 130 milionů korun, z velké části by se ale měly peníze vrátit díky dotaci. Na stavební práce v základních a mateřských školách půjde 75 milionů, oprava mostu vedoucího na Sokolský ostrov bude stát víc než 30 milionů, podobná suma zamíří do budovy městské policie. Na dopravní stavby plánuje město přes 80 milionů. Budou mezi nimi propojení ulic Branišovské a Na Sádkách nebo další etapa oprav Plavské silnice. Do příprav přestavby Kulturního domu Slavie investuje radnice 30 milionů.

Kritika opozice

Jihočeský hejtman a šéf opoziční ODS Martin Kuba řekl, že rozpočet je v příjmech zbytečně optimistický. „Problém je, že dlouhodobě nemá jasné priority, odkud kam město směřuje. Radnice utrácí desítky milionů za externí poradní služby, ale když se podíváte, co se v Budějovicích naposledy postavilo, tak tady žádná velká stavba nevzniká. Za poslední dva roky to bylo třicet milionů za poradenské služby, ale reálné projekty nevidíme," řekl Kuba.

Rozpočet kritizovali i Piráti. Jeden z jejich zastupitelů Lukáš Mareš upozornil, že manipulační poplatek za takzvanou botičku na auto vzroste z 200 na 500 korun. Náměstek primátora Viktor Lavička (ANO) reagoval, že cena se tak dorovnává do výše, jaká je běžná v podobných českých městech.

Kvůli dopadům koronaviru snížilo letos město v polovině roku plán příjmů o 260 milionů korun. Jaké budou dopady z druhé části roku, není ještě podle Holického jasné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky České Budějovice, rozpočet, zastupitelstvo, ANO 2011, Jiří Svoboda, Martin Kuba, Lukáš Mareš, ODS, Česká pirátská strana, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili městský rozpočet na příští rok. Investice půjdou do dopravy a škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.