Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Narodil se Kristus pán

Milí přátelé, je předvánoční čas, doba, kdy zpíváme koledy a dodržujeme tradiční zvyky. Abych si osvěžil paměť, otevřel jsem kancionál a začal si číst texty koled. U všeobecně známé písně „Narodil se Kristus pán“ mě ale zaujaly i následující údaje: „T –: Franus 1505 – N: vžitý; původ v 15. století (T znamená text, N nápěv)“.

Že by tato píseň byla tak stará? Podíval jsem se na konec kancionálu, kde je uveden přehled autorů. U jména Franus Jan jsem si mohl přečíst: „Soukeník v Hradci Králové. Roku 1505 dal pořídit rukopisný kancionál, který patří k nejdůležitějším památkám literárních bratrstev“. Znamená to, že soukeník Franus písně „pouze“ shromáždil a sepsal. Samotná koleda bude tedy ještě starší. Začal jsem pátrat dál a zjistil jsem, že „Narodil se Kristus pán“ je původně husitská píseň dokonce z první poloviny 15. století.  Nemohl jsem tomu uvěřit. Koleda, kterou slyšíme v tomto čase v každém supermarketu, je tedy stará téměř 600 let.

Když jsem se díval v kancionálu na Jana Franuse, oči mi sklouzly na jméno předcházející - František z Assisi. A právě František z Assisi oslavu Vánoc obohatil o krásný symbol jesliček a je pravděpodobně i autorem prvních vánočních koled. To je milá náhoda.

Milí přátelé, spolu s Milanem Binderem Vám přejeme krásné Vánoce a těšíme se na naše společné setkávání na stránkách Drbny i v příštím roce.

Ještě dvě malé poznámky na závěr.

Pokud budete mít čas, přijďte se podívat do kostela sv. Rodiny, který je součástí Biskupského gymnázia J. N. Neumanna, kde bude vystaven pohyblivý, mechanický betlém.

A druhá poznámka - Milan Binder spolu s Danielem Kovářem vydali krásnou knihu SADY, PARKY, ALEJE - Historie a současnost veřejné zeleně v Českých Budějovicích. Pokud ještě nemáte dárek, publikace je k dostání u všech dobrých knihkupců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, vánoční koledy, František z Assisi, Vánoce, Daniel Kovář, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Narodil se Kristus pán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.