Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ředitel Jihočeské filharmonie: Nechceme jen sedět a čekat, co bude. Snažíme se vymýšlet nové projekty

PR článek

Hrají, natáčí, hledají alternativy… Jihočeská filharmonie sice nemůže kvůli covidu vystupovat před obecenstvem, ale to neznamená, že by spala. Naopak. Více v rozhovoru s ředitelem Otakarem Svobodou.

Vraťme se na úvod do jarních měsíců, kdy se o slovo naplno přihlásila koronavirová krize… Jak jste se popasovali s nově vzniklou situací?
Opatření nás rázně zasáhla ve chvíli, kdy jsme byli těsně před dlouho očekávaným koncertem s Danem Bártou. K akci nedošlo a my se museli srovnat s novou situací. Vymysleli jsme venkovní koncerty na místech, jako jsou třeba zříceniny, což mělo své kouzlo. Prioritou pro nás bylo pořízení živých videí, zároveň jsme tímto chtěli tyto jihočeské lokality propagovat. Myslím, že se to povedlo, nevylučuji, že v tom budeme pokračovat i v roce 2021.

Na podzim jste se pak pustili do hraní na dalším poměrně překvapivém místě – Letišti České Budějovice…
Napadlo mě, že by to tam mohlo být zajímavé. Pustili jsme se do jednání a na místě se pak přesvědčili, že je to dobrý nápad. Dvě strany obdélníkové haly jsou prosklené, celkově prostředí působí pěkně a netradičně a samotní muzikanti se tam cítí dobře. Překvapivě je tam dobrá akustika, možná lepší než ve většině prostor v Českých Budějovicích. Stihli jsme tam udělat jeden koncert pro diváky, kterých přišlo 250. Pak ale zase přišel zákaz. Alespoň tam natáčíme živá videa a také zvukové záznamy. Zároveň jsme připraveni na všechny varianty, tedy i na návrat diváků.

Zmíněné zvukové záznamy nyní vydáváte na CD. Musím říct, že mají pěkný zvuk, a celkově se mi nápad líbí. Jak se k těmto nahrávkám zájemci dostanou?
Jsou to skutečné živé záznamy bez dalších studiových úprav, autentické nahrávky. Celkem bychom jich rádi vydali sedm. Trošku s nadhledem jsme té sérii dali název Special Covid Edition. CD darujeme abonentům, aby na nás nezapomněli. Současně je budeme dávat do domovů seniorů, škol a tak dále. Možná jich pár uvolníme do prodeje. Uvidíme, co z toho bude dál. Minimálně je to dokument této doby.

Nešířil se covid mezi muzikanty?
Ne, naštěstí nás obchází. Jen jednou byl orchestr v karanténě. Vydal jsem doporučení, aby se zamezilo stěhování muzikantů z orchestru do orchestru, trošku jsem nás izoloval…

Jak v orchestru aktuální situaci vnímají?
Myslím, že jsou rádi, že se snažíme něco dělat. Že nemusí být jen doma. Máme tady dobrou partu, která spolu tráví i volný čas. Takhle mají společný cíl. Mimochodem snažíme se jim vyjít vstříc, protože je situace obecně složitá, takže jsme třeba nahrávání přizpůsobovali dětem ve školách, respektive distanční výuce.

Netrápí vás, že nevíte, co bude příští rok?
Nutí nás to dělat věci jinak, než jak jsme byli doposud zvyklí. Vlastně mě baví, že se organizačně snažíme vymýšlet něco nového. Zároveň jsme opravdu připravení na jakoukoliv variantu. Musím vyzdvihnout Jihočeský kraj, který je skvělým zřizovatelem. Díky němu nejsou muzikanti ve stresu, co bude dál.

Jsou lidé, kteří tvrdí, že kultura není potřeba. Že by muzikanti měli jít někam do fabriky. Co si o takových řečech myslíte?
Jsou to kecy… Kultura vždycky byla potřeba. V nejhorších časech byla kultura východiskem. Muzikanti jsou lidé se vzděláním, životním posláním, je třeba je brát vážně. Velmi je respektuji. Když jste muzikant a máte skutečný talent, přece nebudete dělat něco jiného.

Máte stabilní tým?
Ano, orchestr zůstává nezměněn, jen se trošku omlazuje, protože někteří muzikanti odchází do penze. Jsme stabilní.

Když se řekne vážná hudba, člověk si představí spíše starší posluchače. Vzhledem k tomu, že má Jihočeská filharmonie velmi svěží marketing, alespoň z mého pohledu, daří se přitáhnout i mladší generace?
Ke klasické hudbě se musí člověk propracovat. Nedělám si iluze. Ale myslím, že o nás mladí lidé minimálně vědí. Jsme zřetelní.

Jihočeská filharmonie ale není jen o klasické hudbě…
Měla by být, jenže nelze hrát pořád dokola to samé. Všechny filharmonie světa se inspirují muzikou zvenčí. Ale zase nechceme prvoplánově zvát popové hvězdy.

Což však neznamená, že by u vás nevystupovaly všeobecně známé osobnosti…
Měli jsme tu skutečně velké světové osobnosti… chceme zvát světové osobnosti! Nyní to ale není možné, snažíme se proto podporovat tuzemské interprety. Zažívají těžké časy.

O jaké skladatele klasické hudby je mezi návštěvníky největší zájem?
O ty nejznámější, je to stejné jako v jiných žánrech… Například devátá symfonie Ludwiga van Beethovena je velmi oblíbená. Myslím si, že je fajn na takové věci stále upozorňovat, protože je to skutečně skvělá hudba.

A co rád posloucháte vy?
Mám široký hudební vkus… Z vážné hudby mě nejvíc oslovuje 20. století. Ze starších zmíním například Vivaldiho Čtvero ročních dob. Je neuvěřitelné, co všechno tam dostal, nádherná hudba… Mám rád i jazz v jeho šíři, stejně tak rock, respektive jeho složitější formu, například King Crimson.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská filharmonie, rozhovor, Otakar Svoboda, klasická hudba, koncert, COVID-19, orchestr, Dan Bárta, koronavirová krize, Ludwig van Beethoven, projekt, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel Jihočeské filharmonie: Nechceme jen sedět a čekat, co bude. Snažíme se vymýšlet nové projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.