Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vyrazte na krmítka do Branišovského lesa. Jaké všechny druhý ptáků můžete potkat?

Chystáte se dnes nebo během volných dní vyrazit do lesa na procházku? Pokud ano, pořádně se rozhlédněte. Pozorovat totiž můžete hned několik druhů ptáků, které les v zimě obývají. Ideální variantou je vyrazit na procházku „Krmítka v Branišovském lese“, kterou připravilo Sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Popisovaná trasa začína na konečné zastávce městské hromadné dopravy. Vyrazit můžete po asfaltové cestě, ale i po menších lesních cestičkách. Krmítek je v Branišovském lese velké množství, takže si můžete vybrat, na kterých z nich budete ptactvo pozorovat. „“

„Kromě normálních krmítek v podobě různě tvarovaných boudiček můžeme při troše štěstí objevit i speciální krmítko pro vědecký výzkum ptactva. Vypadá ale úplně jinak. Jde o podlouhlou plochu v lese, která je čas od času zasypaná vrstvou slunečnice a kde probíhá dlouhodobý projekt sledování ptačího společenstva v režii ornitologů z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity," popisuje jeden z autorů vycházky Jiří Řehounek.

Nejčastěji podle něj uvidíte u krmítek sýkorky. V Branišovském lese můžete pozorovat celkem šest druhů sýkorek, z nichž vůbec nejčastější jsou sýkory koňadry. Samečka poznáme podle černého pruhu, který se táhne středem žlutě zbarvené hrudi.

V Branišovském lese můžeme na krmítku narazit také na strakapoudy. „Častěji jde o našeho nejhojnějšího strakapouda velkého, když ale budete mít štěstí, přiletí i strakapoud prostřední s čepičkou celou červenou a světlou tváří. Strakapoudy sice známe především jako lékaře lesa, dobývající z kmenů stromů larvy dřevokazného hmyzu, ale lojová koule i slunečnice jsou pro ně příjemným zpestřením jídelníčku,“ vysvětluje druhý autor Petr Veselý.

Mezi další druhy ptáků, které v lese můžete vidět, patří sojky obecné, červenky obecné nebo hrdličky zahradní. Celou online verzi vycházky si můžete prohlédnout na webových stránkách sdružení. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky krmítka, procházka, Branišovský les, ptáci, les, krmítko, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Petr Veselý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazte na krmítka do Branišovského lesa. Jaké všechny druhý ptáků můžete potkat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.