Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zajímavosti o oblíbené komedii S tebou mě baví svět. Co dělali herci mezi natáčením a který z dětských herců si při natáčení zlomil ruku?

Kdo by neznal oblíbenou rodinnou komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět z roku 1982. Legendární hlášky z filmu o třech tatíncích, kteří berou své děti na hory, znají malí i velcí. Málokdo však ví, že jedno z dětí si během natáčení zlomilo ruku, či fakt, že režisérka námět filmu vyslechla na večírku, kde si několik mužů povídalo o rodinné výpravě.

Chalupa se nacházela v Krkonoších, nikoliv v Beskydech

Ačkoliv se film z velké části odehrává v Beskydech, natáčel se v Praze, v Jesenících a v Krkonoších v Dolním Dvoře. Pepa (Pavel Novotný) v noci vybíhal za dívčím zájezdem z Krkonoš a doběhl až do Karlovy Sttudánky, která je ve skutečnosti více než 180 kilmetrů daleko.

Na kopci, kde stála chata, napadl těsně před natáčením asi metr a půl sněhu. Sníh z chalupy se sesunul a aby se už dál nepohyboval, režisérka do něj zapíchala čtyřicet lahví šampaňského. A jelikož se ve skutečnosti před chatou nacházelo jen pár stromků a režisérka jich tam chtěla více, přivezli před chatu odříznuté smrky, které pak zasadili do země jen naoko.

Satinský v komedii málem nehrál

Stačilo málo a roli Alberta by získal jiný herec. Režisérka pochybovala, že by Július Satinský zvládl fyzicky náročné úkoly. Ovšem Václav Postránecký ji ubezpečil, že Satinský v minulosti externě spolupracoval s Horskou službou ve Vysokých Tatrách.

Všichni herci měli během natáčení od Poledňákové zakázáno pít alkohol. Vždy kontrolovala, jestli u sebe nemají nějakou lahev. Ti to vyřešili tak, že alkohol schovávali dětem do batůžku.

Film měl původně název i s podtitulem S tebou mě baví svět aneb past na muže.

Volné chvíle během natáčení trávili herci různě. Václav Postránecký (Michal) si četl, Pavel Nový (Pepa) cvičil a běhal a Július Satinský (Albert) denně vypil lahev borovičky. Do ní si kvůli žaludečním problémům sypal černé koření. Marie Poledňáková napsala roli Kateřiny Horákové přímo na tělo Janě Šulcové. A scéna, kdy Jana Šulcová spadne do odpadní roury, se natáčela tři dny.

Choreografii Studénkové přebrala i Vondráčková

Během natáčení si Zdena Studénková vymyslela pro píseň Sladké mámení specifickou choreografii, která se ujala natolik, že ji poté převzala i zpěvačka Helena Vondráčková, která píseň nazpívala. Vondráčková svůj hlas propůjčila Studénkové ve zpěvu a v nepěveckých scénách ji nadabovala herečka Naďa Konvalinková.

Ve filmu si zahrál i skutečný manžel Elišky Balzerové, a to hned dvakrát. Poprvé hrál trpícího pacienta, kterého masíruje právě Balzerová, a podruhé dubloval Satinského ve scénách, kde se lyžovalo (museli ho kvůli autentičnosti vycpávat), jelikož Satinský neuměl vůbec lyžovat.

Kočár s Matýskem se doopravdy rozjel z kopce

Představitelka malé Dášenky si při scéně s kadibudkou zlomila ruku a sádru až po rameno nosila dva a půl měsíce. Další krušné chvíle štáb zažíval, když se kočárek s Matýskem doopravdy rozjel z kopce dolů, a zachytil ho až polesný. Při natáčení již kočárek drželo lano, podobně jako kanoi, na které se sáňkovalo.

V kinech film vidělo dva a půl milionu diváků. Snímek zvítězil v anketě „Nejúspěšnější česká komedie století“ udělované při příležitosti stého výročí České kinematografie. 

I když ve filmu prožívali Pepíno a Dášenka dětskou lásku, jejich dětští představitelé se ve skutečnosti neměli rádi a mimo kamery se vždy, když byli spolu, začali prát. Postupem času si také dětští herci stěžovali na scénu, kde se nazí koupali v chatě, jelikož se jim spolužáci ve škole kvůli tomu dlouho posmívali.

Reakce brekem byla spontánní

Ve scéně, kdy Pepa (Pavel Nový) utírá Pepinovi zadek větvičkou ze smrku, mu ho doopravdy utíral smrkovou větví. Reakce brekem tedy byla spontání, nikoliv hraná.

Námět filmu si režisérka Marie Poledňáková vyslechla na večírku, kde si několik mužů povídalo o společné zimní výpravě.

Mezi dětskými herci byl nejstarší představitel Bertíka, kterému bylo v době natáčení devět let. Původně na konkurz však vůbec nechtěl přijít, přesvědčili ho až rodiče a prý se stále mračil. Do role malého Matýska chtěla režisérka původně pro jistotu dvojčata. Nakonec si vybrala ani ne dvouletého Lukáše Pelánka. Rodiče mu řekli, že Matýsek je on, až když mu bylo sedm. Pepíno na konkurzu zaujal svou prostořekostí, Dášenku si vybrali zejména kvůli jejímu pěknému zpěvu a neustálému úsměvu. Po natočení scény, kdy jde Dášenka (Zuzana Gutheisová) ve sněhu v bačkůrkách, musela malá herečka začít brát antibiotika. 

Dášenka, Bertík a Matýsek se s Janou Šulcovou dosud setkávají. Kačenka se však odstěhovala do Francie a říká se, že vstoupila do sekty. Pepíno se prý svých bývalých kolegů straní.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky film, zajímavosti, S tebou mě baví svět, televize, herec, komedie, Marie Poledňáková, Július Satinský, chata, kopec, Helena Vondráčková, Jana Šulcová, Krkonoše, Eliška Balzerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímavosti o oblíbené komedii S tebou mě baví svět. Co dělali herci mezi natáčením a který z dětských herců si při natáčení zlomil ruku?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.