Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla firmě Energo

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla firmě Energo Strakonice, jež zásobuje teplem sídliště Šumavská. Teplárna ve středu dodávky omezila, protože Energo jí podle ní neplatí a neuzavřelo s teplárnou novou smlouvu. Radnice pak teplárnu vyzvala, aby dodávky přestala omezovat. Město, většinový vlastník teplárny, se snaží sejít se zástupci Energa. Novinářům to dnes řekli generální ředitel teplárny Pavel Hřídel a starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost).

Na sídlišti žije zhruba 3000 lidí. "Dodávky tepla jsme včera (ve středu) omezili. Pak mě město požádalo, aby se dodávky tepla neomezovaly. V zájmu občanů i proto, že město je hlavní akcionář, jsme mu vyšli vstříc a vrátili jsme se zpátky na standardní úroveň. Omezené to bylo řádově na hodinu a půl, domnívám se, že to lidé ani nemohli zaznamenat, protože ta teplota klesla nepatrně," řekl Hřídel.

Energetický regulační úřad vydal předběžné opatření, podle nějž musí teplárna Energu dál dodávat a Energo musí za teplo platit. Když držitel licence poruší své povinnosti, hrozí mu podle energetického zákona pokuta až 15 milionů Kč, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Město vyzvalo teplárnu a Energo, aby uzavřely novou smlouvu. Hrdlička dnes řekl, že se vedení radnice snaží sejít se zástupci Energa.

Teplárna podala na Energo trestní oznámení a poslala mu předžalobní výzvu. Podle Hřídela dluží Energo teplárně 880 tisíc korun. Teplárna dnes požádala Energo, aby uhradilo dluh a podepsalo smlouvu. "Podle našeho názoru to vzniklo kvůli nečinnosti ERÚ, kdy dodáváme teplo a společnost Energo nám za něj neplatí," řekl Hřídel. Mluvčí ERÚ reagoval, že s "tvrzením ředitele nesouhlasí a zásadně ho odmítá," řekl dnes Kebort.

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Za loňský rok skončí v zisku, řekl Hřídel. Teplárna, v níž má město 77,3 procenta akcií, vytápí 7000 domácností a desítky firem. Má 126 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, energie, správa, Strakonice, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla firmě Energo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.