Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé vyráží pod stan i v zimě, tato kratochvíle ale není pro každého

Otužování je letos v módě, a tak si možná někteří i řeknou, že zkusí zimní bivakování. Na Šumavě je k takovému přespání vyčleněno hned několik míst, přesto se strážci národního parku setkávají se zbytky tábořišť, kde si i přes zákaz lidé rozdělali oheň a zanechali po sobě nepořádek. Před neuváženou výpravou varuje i horská služba, na hory totiž míří čím dál víc lidí, kteří nemají s horskou túrou žádné zkušenosti.

Jednu noc můžete v NP Šumava strávit v takzvaných nouzových nocovištích, kterých je celkem sedm. Jsou od sebe vzdálená tak akorát, aby tam turista za den dokázal dojít. V provozu jsou celý rok a zájem o ně neustále roste.

„Jsou to jednoduše ohraničené plochy, kam se vejde zhruba desítka stanů. Dříve tolik využívaná nebyla, ale teď ten zájem hodně vzrostl. Je zde ale třeba myslet na to, že mají stanovený nějaký režim. Nemůže se tam stanovat, pouze přespat. Sloužit by tedy měla od šesti hodin večer do devíti ráno. Nesmí se tam rozdělávat oheň, jediná taková možnost je na nocovišti u Poledníku, kde je ve venkovní přístavbě rozhledny krb,“ vysvětluje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.  

Není to pro každého

Výzva nocování na sněhu láká v poslední době čím dál víc lidí. Nutné je si však uvědomit, že otužování v tomto případě neznamená, že bez problémů přečkají celou noc, kdy teploty mohou klesnout až na -25 °C.

„Nejsou to kopečky, jsou to hory a k tomu je třeba i tak přistupovat. Lidé jsou pobláznění, že dneska zvládnou úplně všechno. Šumava, co se týče mrazů je poměrně extrémní a začíná být potom problém. Obecně se ale setkáváme i s tím, že lidé nocují na divoko mimo určené nocoviště. Což by takový problém nebyl, pokud by se chovali tak, jak mají,“ říká Dvořák.

Nebýt pandemie, mnoho návštěvníků by ani nepřišlo

Strážci národního parku se čím dál častěji setkávají s lidmi, kteří jsou na Šumavě poprvé a nemají povědomí o tom, co se smí a co ne. Druhou kapitolou jsou pak ti, kteří vyráží za pohybem na zdravém vzduchu.

„Dneska začínají sportovat lidi, kteří to jinak nedělali. Proto je důležité si uvědomit náš fyzický stav a zbytečně nepřeceňovat své síly. Šumava je poměrně specifická, že vesnice, kam by si případně pomohli dojít požádat o pomoc, jsou od sebe daleko. Na hřebenech hor nejsou žádné turistické chaty vyjma Pancíře a Kleče na jihu, ale ty jsou teď zavřené. V tomto případě je vhodné myslet na plánování a vše si rozvrhnout,“ vysvětluje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Před pár dny vyjížděli záchranáři k partě přátel, kteří se rozhodli bivakovat pod celtou na Jesenicku. V noci ale napadlo velké množství sněhu, které provizorní přístřeší neusneslo a zřítilo se na spící turisty. Své záměry parta nadšenců ani neohlásila, navíc přespávala v místech, kde je to zakázané. Naštěstí se jim nic nestalo. Nocování na sněhu chtěla vyzkoušet i žena v oblasti Králického Sněžníku. Nakonec ji našli záchranáři silně podchlazenou. Náčelník horské služby Vítězslav Kaller si jen povzdechl:„Někdy mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové a nové způsoby, jak se v drsných terénech zranit, nebo dokonce zabít.“

Spoustu informací naleznou turisté také přímo na webových stránkách horské služby, kde mohou sledovat webkamery a aktuální počasí.

„Každé ráno informace aktualizujeme i to, jaká je sněhová pokrývka nebo kde je lavinové nebezpečí. Opravdu je třeba ta doporučení brát vážně. Pokud se někdo vydá na skialpinistických lyžích nebo na freeride do volného terénu, tak musí také akceptovat pohyb v rámci ochrany přírody. Pokud si neví rady splánováním a vybavením je připravena horská služba na pohotovostních číslech,“ upozorňuje Janďura.

Základem je nabitý mobil

Desatero pravidel, které sepsala horská služba ohledně pohybu v přírodě apeluje hlavně na to, aby u sebe měli lidé nabitý telefon s nainstalovanou aplikací Záchranka. Právě ta může záchranářům ušetřit drahocenný čas při pátrání.

„Člověk by se do hor samozřejmě neměl vydávat sám. Měl by dát vědět rodině nebo kamarádům, kam vyráží, protože může se stát, že se mu rozbije telefon a nebude si moci zavolat pomoc. Ze stezek by neměli scházet, co se týká lokality Modravy, Modravské slatě, Březník a další. To jsou místa, kde je velmi špatný mobilní signál. To by lidé měli brát na zřetel. Pokud se něco stane, tak je ideální aktivovat horskou službu na pohotovostním čísle 1210 a požádat o pomoc,“ radí náčelník horské služby.

Podle něj se velmi často setkávají s případy, kdy lidé ztratí orientaci a jsou dlouhou dobu přesvědčeni, že si poradí sami. V mnoha případech o sobě dají vědět až po setmění, což podmínky jen ztěžuje.

Kapita sama pro sebe je i výběr vybavení. Celou republiku obletěl případ turistů, kteří vyrazili na Sněžku v teplácích. Ačkoli jsou prodejny se sportovními potřebami uzavřené, neznamená to, že by prodejcí lidem nedokázali poradit. Ať už po telefonu nebo emailem. Dnes navíc nenajdete zboží, které by nešlo sehnat online.

„Je znát, že lidé v rámci opatření chtějí být venku, ale pak vidíme, že to vybavení je špatné. Tenisky, lehká obuv, když se pak vydají dál a neznají své limity, může rychle dojít k prochlazení a ke zdravotním komplikacím. Pokud se někdo chce vydat do hor, tak by i s ohledem na současnou situaci, měl mít odpovídají vybavení,“ dodává závěrem Michal Janďura

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zima, bivak, horská služba, stanování, kemp, Šumava, Národní park Šumava, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Zelený

Jenom pro upřesnění: Na nouzových nocovištích se stanovat smí, ale jenom jednu noc. Bivakovat se smí všude, kam je umožněn vstup (to znamená mimo klidová území což je bývalá 1. zóna NP) A oheň se nesmí rozdělávat nikde. Viz návštěvní řád NP Šumava.

Sobota, 23. ledna 2021, 12:25Odpovědět

Lidé vyráží pod stan i v zimě, tato kratochvíle ale není pro každého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.