Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Česku se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě na jihu Čech

V Česku se po necelém roce znovu objevila ptačí chřipka. Státní veterinární správa ji dnes potvrdila u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Jedná se o subtyp H5N8 nebezpečný pro ptáky, jehož přenos na člověka nebyl dosud nikdy zaznamenán. U volně žijících ptáků byla tato nákaza v tuzemsku naposledy potvrzena v roce 2017, v chovu drůbeže loni v únoru.

„Nejdůležitější nyní je, aby se zamezilo šíření nákazy do chovů, chovatelé by proto měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků. Je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nákaza se v poslední době vyskytla v řadě evropských zemích. Kvůli onemocnění se často vybíjejí chovy drůbeže. „Drobnochovatelům drůbeže v této oblasti doporučujeme držet chovanou drůbež v uzavřených prostorech a chránit ji před kontaktem s volně žijícími ptáky,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád a dodal: „Zároveň vyzýváme občany, aby v případě nálezu uhynulých volně žijících ptáků v této oblasti ptáky nesbírali, ale informovali o této skutečnosti místně příslušnou krajskou veterinární správu."

V okolí aktuálního výskytu veterináři tentokrát nevymezí ochranná pásma, to se u výskytu choroby u volně žijících ptáků dělá jen u subtypu H5N1, který by mohl být nebezpečný i člověku.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Kvůli výskytu nákazy se zítra ráno sejde Krizový štáb ministerstva zemědělství.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, Zlivický rybník, SVS, Česko, ptáci, infekční onemocnění, Státní veterinární správa České republiky, okres Písek, Miroslav Toman, ČSSD, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.