Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V malochovu drůbeže na Táborsku byla potvrzena ptačí chřipka

Po necelém roce se v České republice znovu objevila ptačí chřipka. Veterináři ji v tomto týdnu potvrdili u uhynulých labutí, které našli na Písecku. Na konci týdne se onemocnění potvrdilo v malochovu drůbeže na Táborsku, kde během dvou dnů uhynula téměř polovina kohoutů, slepic, křepelek a kachen.

O prvním případu informovala Státní veterinární správa uprostřed týdne, když objevila nákazu u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Ministr zemědělství Miroslav Toman reagoval, že nejdůležitějším krokem bude zamezit šíření nákazy do chovů. „Chovatelé by proto měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků. Je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků,“ řekl.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Včera ale veterináři nákazu potvrdili v malochovu drůbeže v obci Dlouhá Lhota na Táborsku. V chovu zhruba třiceti kusů různých druhů drůbeže jich během dvou dnů polovina uhynula. Veterináři odeslali uhynulé kusy do Státního veterinárního ústavu, který potvrdil nákazu ptačí chřipkou subtypu H5N8. Nákazu podle nich do chovu zavlekly pravděpodobně divoké kachny z blízkého rybníka.

„Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala okamžitě opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba uvedl, že zbylá zvířata budou usmrcena dnes. „Zbytek drůbeže, který tam zůstal, utratíme. Přijede asanační podnik, který je odveze. Případně, kdyby tam byla ještě nějaká vejce, tak se budou likvidovat i vejce, jako živočišný produkt, který může přenášet nákazu," řekl Kouba.

Podle ministra zemědělství mají chovatelé od státu garantovanou náhradu za utracená zvířata. „Ministerstvo jim také proplácí veškeré účelně vynaložené náklady, které vyplynou z opatření nařízených na místě. Žádosti o náhradu je nutné podat do 6 týdnů od utracení zvířat,“ uvedl Toman.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nákaza, epidemie, Státní veterinární správa, malochov, Táborsko, okres Tábor, infekční onemocnění, ptáci, okres Písek, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Miroslav Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Máme mladé slepičky ted dali první 3 vajíčka konečně,tak doufám že to zastaví a nepřijdem zas o 2tisice.

Úterý, 2. února 2021, 14:56Odpovědět

V malochovu drůbeže na Táborsku byla potvrzena ptačí chřipka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.