Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj rozdělil na výměnu kotlů již 833 milionů korun

Jihočeský kraj rozdělil dosud z dotací na výměnu neekologických starých kotlů v domácnostech 833,2 milionu korun. Jde o sumu za všechna tři kola, kraj vyhověl 7550 žádostem. V každém kole jich přišlo nejvíc z okresu Tábor, na druhém místě bylo Českobudějovicko. Z třetího kola zatím kraj proplatil 2084 žádostí za 237,5 milionu.

"V prvním kole kotlíkových dotací byl největší zájem o kombinované kotle, hned na druhém místě o tepelná čerpadla. V dalších dvou kolech byl již největší zájem jednoznačně o tepelná čerpadla, kolem padesáti procent," řekl náměstek hejtmana pro dotace Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Ve třetím kole schválili radní 4269 žádostí za 486,2 milionu. Z toho 575 žádostí za 64,5 milionu zařadili kvůli chybějícím penězům do zásobníku a proplácí je postupně z úspor. Dosud tak vyhověli 52 žádostem ze zásobníku.

"Zbývající žádosti bude vzhledem k plánovanému poskytnutí dodatečných finančních prostředků z ministerstva životního prostředí (MŽP) nakonec také možné proplatit," uvedl Hroch. O příslušnou částku kraj už požádal. Až ji dostane, zřejmě na jaře, vystaví všem čekajícím dotační smlouvy.

Lokální topeniště jsou největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. ČR získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 přes devět miliard korun, MŽP chtělo vyměnit až 100 tisíc kotlů. Podle Hrocha by měly dotace pokračovat i v dalších letech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, teplo, ovzduší, správa, dotace, Jihočeský, Jihočeský kraj, Pavel Hroch, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Tábor, okres České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj rozdělil na výměnu kotlů již 833 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.