Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Likvidace černých skládek vyšla loni město na více než 5 milionů korun

Více než 5 milionů korun stála město v loňském roce likvidace černých skládek. Původně se přitom počítalo s částkou 2,5 milionu korun. Důvodem nárůstu nelegálně odloženého odpadu může být koronavirus a karanténa, která se s šířením nemoci pojila. Lidé totiž měli více času věnovat se úklidu, navíc nefungovaly ve standardních časech sběrné dvory.

V roce 2014 zaplatilo město za likvidaci černých skládek na území města přes jeden milion korun. V roce 2020 se částka vyšplhala na rekordních 5,1 milionu korun. „Lidé v karanténě vyvolané šířením covid 19 a vyhlášenému nouzovému stavu svůj čas věnovali gruntování, což se dá pochopit, ale došlo tím k velkému nárůstu odloženého odpadu kolem separačních hnízd a kontejneřišť. Tam se shromáždilo vše už nepotřebné z garáží, sklepů, domů či šatníků,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec. K celé situaci navíc přispěl také fakt, že stabilní svěrné dvory byly na čas uzavřeny.

Na výdaje spojené s likvidací černých skládek město v loňském roce vyčlenilo 2,5 milionu korun. Tato částka byla ale už v polovině roku vyčerpaná. „Rada města proto schválila rozpočtovou změnu a přidala další peníze,“ uvedl Moravec.

Dohledání pachatelů, kteří odpad odloží tam, kam nemají, je přitom velmi složité. Podle radnice je nutné chytit je přímo při činu, což se jen málokdy povede. V některých případech pomohl například městský kamerový systém. I přesto ale každý rok městská policie na magistrát předává stovky podnětů o černých skládkách.

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, černá skládka, skládka, odpad, město, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace černých skládek vyšla loni město na více než 5 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.